Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fukushima:

Seks år etter katastrofen svikter robotene som skal rydde opp i Fukushima

Stoppes av det samme materialet som de skal undersøke.

ATOMKATASTROFE: Kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan ble i mars 2011 rammet av en tsunami som sørget for at det oppstod kjernefysisk nedsmelting i tre reaktorer. Video: NTB Scanpix/ReutersVis merVis merVis merVis mer... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka er det seks år siden et jordskjelv og en påfølgende tsunami drepte nærmere 19 000 mennesker i Japan, og tvang 160 000 mennesker i områdene rundt kjernekraftverket Fukushima Daiichi til å evakuere.

Japanerne har forsøkt å rydde opp og redusere utslippet av kjernefysisk lekkasje fra kjernekraftverket helt siden den 10 meter høye tsunamien sørget for å oversvømme sentrale elektriske rom 11. mars 2011. Andre steder var tsunamien så høy som 14 meter.

Kraftverket ble satt ut av spill, og innen det elektriske var ordnet og atomreaktorene ble stabilisert, hadde det oppstått kjernefysisk nedsmelting i halvparten av anleggets seks reaktorer. Store mengder radioaktive stoffer ble sluppet ut.

Hendelsen blir beskrevet som den nest verste atomulykken gjennom historien, kun slått av Tsjernobyl i 1986.

Både Fukushima og Tsjernobyl ble klassifisert som syv på INES-skalaen, som måler alvorlighetsgraden ved en atomulykke. Syv er det høyeste og mest alvorlige nivået.

- I utgangspunktet var de på samme alvorlighetsnivå, men det radioaktive utslippet fra Tsjernobyl var fire ganger større enn fra Fukushima. I tillegg gikk mesteparten av utslippet fra Fukushima utover Stillehavet, noe som begrenset konsekvensene for landområder og mennesker sammenliknet med Tsjernobyl-ulykken, sier Astrid Liland, seksjonssjef ved Statens strålevern.

Se før- og etterbilder av de hardest rammede områdene i Japan i bildeserien under.

Fukushima Daiichi-kraftverket før og etter tsunamien. Bildet over er tatt i oktober 2008, mens det nederste bildet er tatt i februar 2012. Foto: AP Photo/Kyodo News
Disse tre bildene viser Iwaki, Fukushima før, rett etter og et år etter tsunamien. Bildet til venstre er tatt i juli 2010, bildet i midten er tatt april 2011 og bildet til høyre er fra mars 2012. Foto: AP Photo/Kyodo News
Bilder av Rikuzentakata i Japan før og etter tsunamien og jordskjelvet. Det øverste er fra oktober 2008, det midterste er tatt 28. mars 2011, mens det nederste er fra mars 2012. Foto: AP Photo/Kyodo News
Sendai, Japan: Bildet over er tatt 10. mars 2011, dagen før jordskjelvet og tsunamien rammet byen. Bildet under er tatt en uke etter, den 18. mars 2011. Foto: REUTERS/Kyodo
Bilder av kysten ved Minamisoma, Fukushima, før, under og etter tsunamien traff land. Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS
Bilder av en strand i byen Miyako, Japan, før og etter jordskjelvet og tsunamien. Bildet over er tatt i 2010, mens bildet under er tatt 20. mars 2011. Foto: AFP PHOTO / JIJI PRESS
Sendai, Japan: Bilder av elva Nanakita og omkringliggende områder før og etter tsunamien og jordskjelvet i 2011. Bildet over er tatt 10. mars 2011, mens bildet under er fra 18. mars 2011. Foto: AP Photo/Kyodo News
Disse satelittbildene av Sendai i Japan viser at ødeleggelsene fra jordskjelvet og tsunamien er godt synlige fra verdensrommet. Bildet til venstre er tatt i november 2009, mens bildet til høyre er tatt 12. mars 2011, dagen etter katastrofen. Foto: AFP PHOTO/HO/ GeoEye satellite image

Sviktende roboter

Oppdraget med å rydde opp etter kjernekraftverk-katastrofen har ikke kommet lenger enn at japanerne fortsatt undersøker omfanget av katastrofen. Likevel har de allerede truffet på store hindringer, skriver The Guardian.

En av de største hindringene er at robotene som skal undersøke atomreaktorene ikke takler de tøffe forholdene inne i kjernekraftverket.

Roboten «Skorpionen» – som har fått kallenavnet etter sitt utseende – måtte gi tapt da den ikke kom seg forbi klumper av smeltet kjernefysisk brensel. Hendelsen skjedde to timer inn i et oppdrag som var ventet å vare i ti timer.

SVIKTET: Denne roboten, som kalles «Skorpionen», skulle lokalisere og evaluere kjernefysisk brensel i en av atomreaktorene ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan, men måtte kapitulere da den ble hindret av det samme brenselet som den skulle undersøke. Bildet er tatt 16. februar, samme dag som oppdraget feilet. Foto: AFP PHOTO / TEPCO / STR
SVIKTET: Denne roboten, som kalles «Skorpionen», skulle lokalisere og evaluere kjernefysisk brensel i en av atomreaktorene ved kjernekraftverket Fukushima Daiichi i Japan, men måtte kapitulere da den ble hindret av det samme brenselet som den skulle undersøke. Bildet er tatt 16. februar, samme dag som oppdraget feilet. Foto: AFP PHOTO / TEPCO / STR Vis mer

Det var 16. februar i år at den 60 centimeter lange roboten ble blokkert av brenselet, og «døde». Oppdraget var å lokalisere og evaluere tilstanden til brenselet.

Det er ikke første gang roboter som skal undersøke kjernekraftverket i Fukushima treffer på problemer. Tidligere har man slitt stort med at robotene ikke har taklet den sterke strålingen inne ved reaktorene.

Det er kraftselskapet Tokyo Electric Power Co. (Tepco) som opererer Fukushima Daiichi. Shunji Uchida, lederen på kjernekraftverket, erkjenner at Tepco kun fikk samlet inn «begrenset» med informasjon før roboten sviktet.

- Så langt har vi bare fått tatt en liten titt, etter at det siste oppdraget ikke gikk så bra, sier Uchida til The Guardian.

Ifølge Liland har de ikke noe annet valg enn å sende roboter inn for å undersøke.

- Strålingsnivået forblir høyt i veldig mange år etter en slik ulykke. Det er så høye stråledoser at det er helt uforsvarlig å sende arbeidere inn dit, for det vil være potensielt dødelig for dem. Derfor bruker de roboter. Men også elektronikken i robotene blir ødelagt av så høye nivåer, så det er begrenset levetid for robotene som sendes inn, sier Liland.

Før «Skorpionen» ble gitt opp av teamet bak oppdraget, målte den 250 sievert i timen, enheten som måler hvor mye skade radioaktiv stråling har på menneskekroppen.

- Hvis du får en akutt dose på 2-3 sievert til hele kroppen, vil det være potensielt dødelig. Hvis du får en akutt dose på over 10 sievert, kan ingenting redde deg. Så bare 3 minutters opphold i området der «Skorpionen» var, ville gitt en person dødelig dose, sier Liland.

En ansatt ved Tokyo Electric Power Co. (Tepco) snakker med pressen i kjølebygget på kjernekraftverket Fukushima Daiichi, Japan, 23. februar 2017. Foto: REUTERS/Tomohiro Ohsumi/Pool
En ansatt ved Tokyo Electric Power Co. (Tepco) snakker med pressen i kjølebygget på kjernekraftverket Fukushima Daiichi, Japan, 23. februar 2017. Foto: REUTERS/Tomohiro Ohsumi/Pool Vis mer

- Utenfor fatteevne

Oppgaven med å rydde opp i kjernekraftverket er ventet å ta mellom 30 og 40 år, og har av Japans handels- og industridepartement blitt beregnet til å koste 189 milliarder dollar; det dobbelte av det som ble estimert for tre år siden.

Shaun Burnie, seniorspesialist innen kjernekraft ved Greenpeace i Tyskland, beskriver utfordringen som så stor at det er «utenfor fatteevne».

Ifølge Burnie er det flere hundre tonn med smeltet kjernefysisk brensel som skal fjernes. Han mener at den nåværende tidsplanen for å fjerne brenselet er urealistisk og lite troverdig.

- Dette mislykkede oppdraget bare forsterker den virkeligheten. Tiden de har beregnet å bruke på å fjerne brenselet er basert på statsminister Shinzo Abe og atomindustrien, ikke på realiteten på anlegget, sier Burnie til The Guardian.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media