Seks arbeidere bodde på byggeplassen

Bygget Stordalens prestisjehotell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Økokrim og Arbeidstilsynet slo onsdag denne uka til med en razzia mot gamle hotell Ansgar i Oslo. Hotellet er under oppussing og skal leies ut til Petter Stordalen-eide Choice.

Les: - Jeg blir flau

Økokrim og Arbeidstilsynet mistenker at arbeiderne har fått lønn ned i 20-30 kroner timen, og det bosniske selskapet Engra og det norske selskapet Real invest holding er etter det Dagbladet.no forstår siktet i saken.

Økokrim hadde hovedansvaret for onsdagens razzia. Men i tillegg til å hente ut dokumentasjon og gjennomføre intervjuer med de bosniske arbeiderne, avdekket Arbeidstilsynet en rekke kritikkverdige forhold på byggeplassen.

- Vi måtte stanse deler av arbeidet allerede onsdag, sier Stein Bjørndal, seniorinspektør i Arbeidstilsynet, til Dagbladet.no.

Bodde på byggeplassen

Arbeidstilsynet avdekket blant annet at seks personer har bodd på byggeplassen. Tilsynet har også stanset arbeidet på taket og noe av rivingsarbeid på grunn av mangelfull sikring

- Vi har gitt pålegg om at boforholdet må opphøre. I tillegg har vi påpekt at garderobeforholdene må forbedres. Nå må arbeiderne skifte blant bøtter, spann og bygningsmaterialer der. De har krav på skikkelig garderobe og dusj, sier Bjørndal.

GARANTERER PENGENE: Da razziaen var et faktum kom Petter Stordalen til byggeplassen. Han garanterer at arbeiderne skal få pengene tilbake. Foto: TORBJØRN GRØNNING
GARANTERER PENGENE: Da razziaen var et faktum kom Petter Stordalen til byggeplassen. Han garanterer at arbeiderne skal få pengene tilbake. Foto: TORBJØRN GRØNNING Vis mer

Arbeidstilsynet har i tillegg gitt pålegg for flere andre feil og andre mangler som er mindre kritiske.

Ikke tillatt å bo på byggeplassen 

Torsdag var det et møte mellom en representant for utbyggerne og Arbeidstilsynet, og utbyggerne har gitt beskjed om at forholdene skal utbedres.

Arbeidstilsynet vil også gi pålegg om at arbeiderne skal ha lønn og arbeidsavtaler som følger norsk regelverk.

Styreleder Hugo Jørgensen i Realinvest Holding sier at han ikke var kjent med at noen arbeidere bodde på byggeplassen. Alle arbeiderne bodde i leiligheter som selskapet hadde skaffet, sier han.

- Det har vært forbudt å bo på byggeplassen, og det har også vært kontrollert at det ikke bor noen der. Slik vi oppfatter det, kan ingen ha bodd der permanent, sier Jørgensen til Dagbladet.no.

 Selskapet melder også om at de har ansatt er internasjonalt revisjonsfirma for å få dokumentert lønnsbetingelsene for bygningsarbeiderne ved Ansgar Hotell.

- Vi er nødt til å sikre oss at de opplysningene vi har er riktige, derfor har vi engasjert revisorfirmaet. Men vi har fått forsikret fra Engra senest torsdag at de arbeidskontraktene de har, er de riktige, sier Jørgensen.

Seks arbeidere bodde på byggeplassen