Seks-åring nektes bondegård

Fylkesmannen i Hedmark vil ikke gi en seksåring konsesjon for å drive en familiegård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Seksåringen har arvet et 183 dekar stort gårdsbruk i Veldre i Hedmark fra sin grandonkel. Jorden er bortforpaktet fram til 2012, da seksåringen fyller 18 år, skriver Ringsaker Blad.

Flertallet i landbruksnemnda i Ringsaker går inn for å gi seksåringen konsesjon med fritak fra boplikten fram til 2012. Men Fylkesmannens landbruksavdeling foreslår at fylkesjordbruksstyret avslår søknaden.

Fylkesmannen mener at seksåringen er for ung. I tillegg har flere gårdsbruk i nabolaget meldt sin interesse for jorden. Etter en samlet vurdering kom Fylkesmannen fram til at ervervet ikke er i tråd med konsesjons- og jordlovens formål.

Moren til seksåringen synes det er ille at landbruksbyråkratiet bruker det mot sønnen at han er ung.

- Gården har vært i familien i generasjoner. Det var min onkels vilje at sønnen vår skal overta Røhr Store, sier Eli Røhr til Ringsaker Blad.

Hun sier at driveplikten er oppfylt ved at jorden er forpaktet bort. Hun kan derfor ikke forstå at Fylkesmannen bruker jordutnyttelsen som argument. Røhr mener også at nabogårdene ikke kan overta jorden så lenge den er forpaktet bort.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer