Seks års fengsel for gisseltaker

39-åringen som tok barn og ansatte i Hjelmeland barnehage som gisler, er dømt til seks års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 39 år gammel mannen forskanset seg 15. mai i Hjelmeland barnehage i Ryfylke. 25 barn og ti voksne ble tatt som gisler, og mannen truet med å sprenge barnehagen.

Årsaken til gisselaksjonen, var at mannen ønsket samværsrett med barna sine. Gisseltakeren overga seg til politiet uten dramatikk klokka 22.12. Da hadde dramaet i barnehagen i Rogaland vart i nærmere 12 timer. Verken barna eller de voksne i barnehagen kom fysisk til skade i gisseldramaet.

Aktor hevdet at det ikke finnes noen formildende omstendigheter da han ba om seks års fengsel. Dommeren tok i dag aktors påstand til følge.

Ryfylke herredsrett finner ingen formildende omstendigheter ved gisseltakingen. Den har "åpenbart vært godt planlagt idet tiltalte hadde brakt med seg alt han trengte for å kunne gjennomføre sitt formål". Videre heter det i dommen at gisseltakingen rammet en rekke uskyldige kvinner, barn og deres foreldre.

Ifølge NRK må mannen i tillegg til fengselsstraffen betale til sammen 360 000 kroner i oppreising til de ansatte i barnehagen. Barna som var gisler i barnhagen får ikke økonomisk erstatning.

39-åringen ble også dømt for voldtekt og trusler mot sin tidligere kone, og han må betale henne 75 000 kroner i oppreising.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer

<B>OVERGA SEG:</B> Først etter at han hadde sluppet til hos Per Ståle Lønning i «Sentrum» og advokat Tor Erling Staff hadde kommet til Hjelmeland for å snakke med gisseltageren, overga 39-åringen seg til politiet.