Seks års isfront brutt: 
Varsler full normalisering i forholdet mellom Norge og Kina

Utenriksminister Børge Brendes hemmelige møter i Kina har gitt resultater. 

ISFRONTEN BRUTT: Statsminister Erna Solberg (H) sier at Norge ikke har kommet med noen unnskyldninger overfor Kina. Forholdet mellom Kina og Norge normaliseres etter at utenriksminister Børge Brende har hatt hemmelige møter i Beijing. Video: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har ikke hatt politisk kontakt med Kina siden 2010, da Nobels fredspris gikk til Liu Xiaobo. Tildelingen av fredsprisen til en fengslet dissident falt ikke i smak hos kinesiske myndigheter.

– Situasjonen siden 2010 har vært krevende. Normaliseringen av vårt forhold er et resultat av et langsiktig og møysommelig diplomatisk arbeid på mange nivåer for å gjenopprette tilliten mellom våre to land, sier utenriksminister Børge Brende (H), som befinner seg i Beijing.

30. november 2010 utsatte Kina forhandlingene om en handelsavtale med Norge på ubestemt tid. Siden da har Kina nektet enhver politisk kontakt på høyt nivå med Norge.

Full normalisering

– Helt siden regjeringen tok over høsten 2013 har en normalisering av vårt forhold til Kina stått sentralt. Vår fellesuttalelse med Kina i dag er en håndfast bekreftelse på at vi fullt ut normaliserer vårt forhold samt at vi er blitt enige om viktige skritt fremover i vårt bilaterale forhold. Vi har gjennom våre samtaler lagt grunnlaget for et bredt samarbeid til beste for begge land, sier utenriksminister Brende.

LEDET FRAM: Utenriksminister Børge Brende (H) har jobbet med å bedre forholdet til Kina helt siden han ble utenriksminister i 2013. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
LEDET FRAM: Utenriksminister Børge Brende (H) har jobbet med å bedre forholdet til Kina helt siden han ble utenriksminister i 2013. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I samtalene med kinesiske myndigheter i Beijing senest mandag har Brende foruten frihandelsavtalen også tatt opp temaer som en full normalisering av norsk eksport til Kina og faglig samarbeide om blant annet klima og Arktis.

Politiske besøk

– Et samarbeid med Kina er også viktig i multilaterale sammenhenger. Kina er en uunnværlig partner når man skal finne felles løsninger på internasjonale utfordringer som klimaendringene og fattigdomsbekjempelse, sier Brende.

Utenriksministeren opplyser også at det i 2017 legges opp til ytterligere politiske besøk til Kina til våren, inkludert bredt sammensatte næringslivsdelegasjoner.

Norsk næringsliv har hatt problemer i flere år med å skaffe visum til sine ansatte, og en periode etter fredsprisutdelingen var det også problemer med salg av norsk fisk til Kina.

- Nå ser vi framover

SER FRAMOVER: Erna Solberg (H) orienterte stortinget mandag formiddag. 
SER FRAMOVER: Erna Solberg (H) orienterte stortinget mandag formiddag.  Vis mer

Statsminister Erna Solberg (H) orienterte Stortinget om normaliseringen av forholdet med Kina mandag formiddag.

– Nå ser vi framover på de mulighetene som åpner seg for samarbeid med Kina. Som verdens nest største økonomi og som et medlem i FNs sikkerhetsråd er det viktig for oss å ha et samarbeid med mange av de viktige internasjonale spørsmålene som vi er opptatt av. Fra klimaarbeid og til mange av de andre spørsmålene på den internasjonale dagsordenen, sier Solberg.

– Men dette åpner også mange muligheter for norsk næringsliv, som har opplevd at det å ikke ha dragkraft fra politisk samarbeid, har vært en barriere, sier hun.

– Det er nå enighet om at vi umiddelbart skal gjenoppta arbeidet med en bilateral frihandelsavtale mellom våre to land.

(NTB)