Seks av de terrordrepte var i Mali på oppdrag fra det norske forsvaret

Leverte materiell til norske FN-styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seks av de russiske statsborgerne som ble drept i terrorangrepet i Mali forrige uke, var i landet etter et oppdrag for det norske forsvaret, skriver NRK.

De hadde fraktet utstyr fra Norge til den norske FN-styrken i landet, ifølge kanalen. Personene jobbet for flyselskapet Volga Dnepr Airlines

Informasjonsoffiser major Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) opplyser til Dagbladet at transportflyet fra Gardermoen hadde landet på flyplassen i hovedstaden Bamoko dagen før terrorangrepet fredag.

- Dette var personell fra et russisk-ukrainsk selskap som fraktet militært materiell for det norske bidraget til FN i Mali, sier Moen til Dagbladet.

- Oppdraget var avsluttet Han forteller at oppdraget for Norge var avsluttet straks da flyet hadde landet og materiellet var overtatt av norsk personell.

- Vi hadde ikke noe kontroll på flybesetningen i etterkant av oppdraget, men vi er i en prosess for vi ønsker å vise respekt for de etterlatte og beklager selvsagt hendelsen, sier han.

- Vi tar sterk avstand fra disse handlingene og har sterk medfølelse for de etterlatte, sier han.

Lasten var bestilt av det norske forsvaret og skulle brukes av den norske FN-styrken i Mali. Flyet var av typen Antonov AN-124, verdens største operative transportfly, og hadde tatt av fra Gardermoen med en last av blant annet bygningsmaterialer, skriver NRK.

Det var til sammen 12 russiske ansatte som deltok i oppdraget, men de seks andre overlevde terrorangrepet og er ifølge det russiske flyselskapet sendt tilbake til Russland.

21 drepte Bamoko er hovedstaden i Mali, og byen der 21 mennesker mistet livet under et terrorangrep mot et Radisson-hotell fredag.

Det skal ha vært bevæpnede islamistiske terrorister som gikk til angrep på hotellet.

Fra før har al-Mourabitoun og al-Qaida i den islamske Magreb (AQMI) tatt på seg ansvaret, men mandag meldte også gruppa Massina Liberation Front seg på.

Av de 21 drepte sier myndigheter i landet at 13 var utlendinger, 6 russere, 3 kinesere, 2 belgiere, en amerikaner og en senegaleser.

Dagbladet oppdaterer saken

MINST 19 DREPT: Minst 19 ble drept under angrepet mot luksushotellet Radisson Blu i Malis hovedstad Bamako på fredag. Seks av de drepte var russiske statsborgere, som var i landet på oppdrag for det norske forsvaret. Foto: AFP PHOTO / HABIBOU KOUYATE / NTB scanpix
MINST 19 DREPT: Minst 19 ble drept under angrepet mot luksushotellet Radisson Blu i Malis hovedstad Bamako på fredag. Seks av de drepte var russiske statsborgere, som var i landet på oppdrag for det norske forsvaret. Foto: AFP PHOTO / HABIBOU KOUYATE / NTB scanpix Vis mer