Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seks av ni dømt i Grande-saken

Forretningsmannen Geir Grande ble mishandlet til døde. Seks av de ni tiltalte i saken ble i Oslo byrett i dag dømt til fengselsstraffer fra 90 dager til fire og et halvt år. Den strengeste dommen ble anket på stedet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten har fått høre hvordan pengeinnkrevere høsten 1996 bortførte og torturerte Grande fordi han hadde sløst bort 150.000 kroner som var ment til smuglersprit. Hensikten skal ha vært å skremme ham, men volden endte med døden. Det er retten overbevist om, selv om liket ikke er funnet.

Tiltalene mot de ni - sju menn og to kvinner - besto av tre punkter: Legemsbeskadigelse med døden til følge, legemsbeskadigelse under skjerpende omstendigheter og bortføring.

- Streng dom

Den 27 år gamle mannen fra Kristiansand, som engasjerte to torpedoer, ble dømt til fengsel i ett år og tre måneder. Forsvareren hans, Ellen Holager Andenæs, sier til NTB at hun vurderer å anke dommen.

- Min oppfatning er at dommen i Oslo byrett er en streng reaksjon, sier hun.

To 30-åringer fikk fengsel i to og tre år for legemsbeskadigelse.

Slo med geværkolbe

Da torpedoene forlot stedet, skulle en 25-åring passe på kidnappingsofferet. Denne mannen har tilstått at han slo Grande tre ganger i hodet med en geværkolbe slik at han mistet bevisstheten. Senere døde han. 25-åringen fikk den strengeste dommen av de ni tiltalte, fengsel i fire og et halvt år . Dommen ble anket på stedet.

- Min klient erkjenner straffeskyld for å ha slått Grande og for å ha medvirket til å bortføre ham. Men tiltalte mener det ikke er tilstrekkelig bevist at det var slagene hans som førte til at Grande døde. Så lenge man ikke har noen lik, kan heller ikke noen medisinsk sakkyndig fastslå dette, sier forsvareren Knut Lindboe.

Den andre hovedtiltalte, en 24 år gammel kvinne, ble dømt til 90 dagers fengsel for medvirkning. Det ble også 25 år gammel mann, mens tre personer ble frikjent.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!