Seks av ti anmeldelser henlegges

Hvert år blir seks av ti anmeldelser lagt bort av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden 1998 har politiet vært nødt til å henlegge hele 750.000 anmeldelser, skriver Dagsavisen.

I den siste treårsperioden er det i alt inngitt 1,3 millioner anmeldelser. Det betyr at mellom 55 og 60 prosent av sakene aldri blir løst fordi politiet av ulike årsaker henlegger dem. Det er den typiske vinningskriminaliteten med tyverier fra boliger og biler som topper listen over antall saker som blir henlagt. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå blir ofte gjerningspersonene bak denne type kriminelle handlinger sjelden eller aldri tatt: Antall anmeldelser av såkalte simple eller grove tyverier har de siste tre årene ligget på mellom 185.000 og 200.000. Men langt de fleste av dem som begår tyverier, har lite å frykte fra politiet.

Oppklaringsprosenten har de siste årene ligget på mellom 11 og 15 prosent av alle anmeldte forhold. -Det publikum har spesielt vanskelig for å forstå, og som de ikke er fornøyd med, er at politiet henlegger saker der gjerningspersonen er kjent, sier kriminalsjef Roger Andresen i Oslo. Han forklarer henleggelser i slike saker med at det allerede er tatt ut tiltale mot gjerningspersonen, og at nye lovbrudd ikke vil få noen betydning for straffeutmålingen.

Selv om mange saker blir henlagt, er det viktig at folk anmelder lovbrudd. Dette hjelper politiet til å legge opp strategier mot kriminalitet, sier Andresen.

NTB