Seks av ti ber Solberg hente Syria-barna hjem

Norge må aktivt hente hjem barn av norske statsborgere som dro til Syria og sluttet seg til den islamske staten IS, mener et flertall i alle deler av befolkningen.

BARN I LEIRE: En av krigerne fra terroristorganisasjonen IS i Mosuls gater for fem år siden. Nå er mange av krigernes koner og barn i leire. Flere titall av dem er norske statsborgere. Foto REUTERS
BARN I LEIRE: En av krigerne fra terroristorganisasjonen IS i Mosuls gater for fem år siden. Nå er mange av krigernes koner og barn i leire. Flere titall av dem er norske statsborgere. Foto REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På spørsmål om Norge «bør jobbe aktivt» for å hente ut barn av norske statsborgere som sluttet seg til IS, svarer 63 prosent ja i en undersøkelse Ipsos har utført for Dagbladet. Under tre av ti (27 prosent) sier nei.

Det er flertall for å hente hjem Syria-barna i alle partier bortsett fra Fremskrittspartiet. Men selv blant Frps velgere sier nær fire av ti (36 prosent) ja. 56 prosent sier nei.

- Tåredryppende

Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Engen-Helgheim mener at mediene har skylda for at så mange ønsker at norske myndigheter aktivt tar grep for å hente hjem barn av norske IS-krigere.

- På grunn av de mange tåredryppende reportasjene vi har sett i det siste, er jeg ikke så veldig overrasket over disse tallene, sier Helgheim til Dagbladet.

Justisminister Jøran Kallmyr fra samme parti er krystallklar:

- Det er ikke aktuelt på det nåværende tidspunkt å gjøre noen aktive tiltak for å hente tilbake til Norge, sier han til Dagbladet.

Uttalelsen kom samme dag som Arbeiderpartiet justerte sitt standpunkt og tok til orde for å hente hjem norske Syria-barn i et samarbeid med andre land og internasjonale aktører. Det innebærer at det er et flertall på Stortinget som er enige med flertallet i den norske befolkningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer