FORSTÅR KRITIKKEN: Forsvarsminister Nick Hækkerup mener likevel krigens pris står i stil til resultatene. Foto: AFP/Scanpix
FORSTÅR KRITIKKEN: Forsvarsminister Nick Hækkerup mener likevel krigens pris står i stil til resultatene. Foto: AFP/ScanpixVis mer

Seks av ti dansker mener krigsprisen har vært for høy

Kritiserer krigsdeltagelsen i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Danmark har mistet 42 soldater i Afghanistan og har brukt milliarder av skattekroner på å krige i landet.

60 prosent av danskene mener at resultatene etter den snart ti år lange danske innsatsen ikke står i stil til hva krigen har kostet, viser en meningsmåling utført av Voxmeter.

Bare 21 prosent mener at krigsdeltakelsen i Danmark har vært verdt prisen, viser målingen.

Et knapt flertall av de spurte, 46 prosent sier likevel at de støtter Danmarks militære innsats i Afghanistan. 43 prosent støtter ikke krigsdeltakelsen.

- Jeg forstår godt at noen dansker syns at prisen har vært for høy. Vi har mistet 42 danske soldater og mange er blitt såret. Det er en høy pris, men den står i stil med resultatene, sier forsvarsminister Nick Hækkerup.

Han viser til at al-Qaida nå er fratatt sine baser i Afghanistan og at man har utdannet afghanske soldater og politifolk slik at de i større grad skal være i stand til å ivareta sikkerheten i eget land.

- Det er vanskelig og hardt, men det går heldigvis riktig vei, sier Hækkerup.

Professor Mikkel Vedby Rasmussen ved Københavns Universitet mener prisen har vært for høy, sett i forhold til hva man har oppnådd i Afghanistan.

- Vi har vært lenge i Afghanistan, og til tider har vi vært i stand til å banke Taliban. Vi har bygd jenteskoler og fokusert på regjeringsoppbygning i Gereshk by. Dette er fine ting, men de vinner ikke krigen, sier Vedby Rasmussen.

Taliban vil fortsatt være en maktfaktor i Helmand-provinsen når de danske soldatene reiser hjem, tror han.

(NTB)