Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seks av ti misbruker turistvisum

Stikkprøver foretatt av politiet på Gardermoen viser at 60 prosent av utlendingene som kommer til Norge på turistvisum, ikke reiser tilbake som avtalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av 790 personer som er kommet til Norge i år som turister fra land utenfor Schengen-området, har bare 326 personer reist tilbake, skriver Aftenposten.

10 personer har senere meldt seg som asylsøkere, mens 126 personer ikke er å finne i noen av politiets lister. Politiet tror mange av de «manglende turistene» bruker Norge som transittland for å komme inn i Europa med falske papirer.

- Vi synes tallene er bekymringsfulle. Det er et faktum at en stor andel mennesker misbruker den tilliten det er å få turistvisum, sier stasjonssjef Nils Sundstu ved Gardermoen politistasjon.

Informasjonssjef Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet (UDI) understreker at de manglende personene ikke nødvendigvis befinner seg i Norge. Han mener UDI er i en vanskelig situasjon når det gjelder utstedelsen av turistvisum.

- Dette er et evig dilemma i forhold til visumpraksis. Visum er nødvendig for at folk skal kunne holde kontakt med familie og venner i Norge. Men samtidig er det hele tiden en risiko for at en del misbruker visuminstituttet, sier Forfang.

(NTB)

Hele Norges coronakart