Seks av ti sier JA til aktiv dødshjelp

Nordmenn blir mer liberale til aktiv dødshjelp. Seks av ti mener nå at en lege bør få adgang til å hjelpe en person med å dø - dersom pasienten er i sin siste livsfase og ber legen avslutte livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en fersk undersøkelse Norsk Gallup har gjort for Landsforeningen Mitt Livstestament.

62 prosent av de spurte svarte ja på følgende spørsmål: «Tenk deg at livet nærmer seg slutten hos en pasient, som har en smertefull og uhelbredelig sykdom. Pasienten ber legen om hjelp til å dø. Synes du legen bør ha adgang til å ende pasientens liv på en smertefri møte?»

Nei-prosenten er på 23 prosent, mens 15 prosent valgte å ikke svare på spørsmålet.

For ti år siden svarte 56 prosent ja på samme spørsmål, som dreier seg om en pasient i en såkalt terminal tilstand. Da har pasienten liten tid igjen å leve.

Mild dom

- Saken mot Christian Sandsdalen har uten tvil ført til at debatten omkring dødshjelp har blusset opp. Tendensen i spørreundersøkelsen er at flere tar standpunkt om eutanasi i dag enn for ti år siden, sier én av lederne i human-etisk forbund, Levi Fragell til Dagbladet.

Christian Sandsdalen fikk i desember i fjor en svært mild dom for at han hjalp MS-syke Bodil Bjerkmann med å dø. Saken er anket, og vil sannsynligvis komme opp for lagmannsretten i løpet av høsten.

I alt ble 1011 personer intervjuet av Norsk Gallup, og menn er helt klart de mest liberale. Mens 56 prosent av kvinnene svarer ja på overvevnte spørsmål, er prosenten for mennene 67,4 prosent.

Personer i Oslo-Akershus er i flertall på ja-siden, mens befolkningen i Trøndelag, Nord-Norge, Sørlandet og Vestlandet er de minst liberale.

Ja-siden har også flest tilhengere blant samboende, personer mellom 15-29 år og blant dem som har fullført videregående skole.

500 nye medlemmer

På neste spørsmål i undersøkelsen ble de bedt om å ta stilling til om en lege bør få adgang til å hjelpe en person med en uhelbredelig og kronisk sykdom, men som kan ha flere år igjen å leve.

Med andre ord dreier dette seg om pasienter med en såkalt uhelbredelig tilstand.

I 1988 svarte en av tre ja og 36 prosent nei. Ti år seinere er ja og nei-prosenten omtrent jevne: 43 prosent sier ja, mens 42 mener nei.

- Jeg tror nordmenn er veldig opptatt av det å bestemme over sin egen død. Svarene i undersøkelsen tyder på at vi nå begynner å nærme oss holdningene blant befolkningen i land som England og Nederland, sier leder av Landsforeningen Mitt Livstestament, Wenche Hambro.

Siden rettssaken mot Christian Sandsdalen startet for fire måneder siden har foreningen fått 500 nye medlemmer.

REPRISE: - Neste rettsrunde blir vel en reprise på byretten, tror Christian Sandsdalen (80).