Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seks av ti sier nei til vaksine

Eksperter ber folk tenke seg om på nytt.

 OVERSER ADVARSLER:  Hele folket blir tilbudt vaksine, men tross advarsler har seks av ti nordmenn allerede bestemt seg for å takke nei. Foto: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX.
OVERSER ADVARSLER: Hele folket blir tilbudt vaksine, men tross advarsler har seks av ti nordmenn allerede bestemt seg for å takke nei. Foto: BJØRN SIGURDSØN, SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

59 prosent av befolkningen har bestemt seg for å ikke ta imot tilbudet om gratis vaksine mot svineinfluensa.

Nesten 25 prosent av de spurte er i tenkeboksen, mens bare drøye 16 prosent har bestemt seg for å ta imot tilbudet om vaksinering. Det kommer fram i en undersøkelse InFact har gjort for VG.

- Det er jo menneskelig å tenke at det ikke rammer meg, når vi vet at bare noen få blir alvorlig syke. Problemet er at vi ikke vet hvem sykdommen rammer.

- Jo flere som blir vaksinert, jo flere tilfeller av alvorlig sykdom - og muligens dødsfall - vil vi forhindre, sier smittevernoverlege Tore W. Steen i Oslo til VG.

-Bør ombestemme seg

Han er overrasket over hvor mange som sier nei, og mener folk bør ombestemme seg og benytte tilbudet når det er klart.

- Jeg vet at noen har stilt spørsmål ved prioriteringene, om det er riktig av staten å bruke så mye penger på vaksiner. Men vi har sett flere dødsfall, også i Europa. Det er dessverre sånn at noen blir alvorlig syke, og særlig unge, blant annet gravide, rammes, sier smittevernoverlegen.

Også divisjonsdirektør Hanne Nøkleby i Folkehelseinstituttet mener det er uheldig hvis folk velger å droppe vaksine, ifølge NRK Dagsnytt.

Til og med tirsdag kveld var det meldt inn 791 bekreftede tilfeller av svineinfluensa i Norge.

- 650 millioner ut vinduet

Det var før helgen profilerte norske medisinere satte store spørsmålstegn ved helsemyndighetenes håndtering av svineinfluensaen. Professor i medisinsk etikk ved universitetene i Oslo og Bergen, Jan Helge Solbakk, mener det er å kaste 650 millioner kroner rett ut av vinduet når myndighetene har bestilt 9,4 millioner doser vaksine - to pr. innbygger.

Også lege og storrtingsrepresentant Olav Gunnar Ballo har gått hardt ut mot de omfattende vaksineplanene.

- Det er sløsing med tid og ressurser. Det vil være utilgivelig om noen dør av vaksinen og ikke av sykdommen, sier Ballo til NRK.


(NTB/Dagbladet.no).

 

 KRITISK:  Stortingsrepresentant, lege og påtroppende sjef for rettsmedisinsk institutt, Olav Gunnar Ballo, er sterkt kritisk til massevaksinasjon mot svineinfluensa. Foto: KNUT FALCH, SCANPIX.
KRITISK: Stortingsrepresentant, lege og påtroppende sjef for rettsmedisinsk institutt, Olav Gunnar Ballo, er sterkt kritisk til massevaksinasjon mot svineinfluensa. Foto: KNUT FALCH, SCANPIX. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!