Seks av ti tror livet blir påvirket av klima

Velgerne på venstresiden er mest sikre på at vi kommer til å merke klimaendringene.

KLIMAENDRING: 60,5 prosent tror at klimaendringene vil påvirke livene deres de neste ti årene, viser en fersk spørreundersøkelse. Det er velgerne på venstresiden som er mest sikre på at vi kommer til å merke klimaendringene. REUTERS/Daniel Munoz
KLIMAENDRING: 60,5 prosent tror at klimaendringene vil påvirke livene deres de neste ti årene, viser en fersk spørreundersøkelse. Det er velgerne på venstresiden som er mest sikre på at vi kommer til å merke klimaendringene. REUTERS/Daniel MunozVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

60,5 prosent tror at klimaendringene vil påvirke livene deres de neste ti årene, viser en fersk spørreundersøkelse. Det er velgerne på venstresiden som er mest sikre på at vi kommer til å merke klimaendringene.

Resten av de spurte (39,5 prosent) tror ikke klimaendringene vil få noen innvirkning på livene deres.

Undersøkelsen er utført av Sentio for avisen Nationen. Spørsmålet var «tror du klimaendringene vil påvirke livet ditt de neste ti årene».

Professor i klimastrategi ved Handelshøyskolen BI, Jørgen Randers, gleder seg over resultatet.

- Det viser at framtidsrettede politikere kan finne støtte til å slåss, sier Randers.

- Oppløftende

Han fastslår at det ikke lenger er noen tvil i fagmiljøene om at klimaendringene er menneskeskapte.

- Tiden er inne for å sette i gang tiltak, men problemet har vært at folk flest ikke er interesserte nok, sier Randers og påpeker at spørreundersøkelsen i den sammenheng er oppløftende lesing.

Første steg må være at folk innser at klimaendringene påvirker deres egne liv, mener Randers.

Skeptiske Frp-ere

Av de spurte er det SV-velgere som er sikre på at klimaendringene vil få konsekvenser. 82,7 prosent svarer ja på spørsmålet, mens 81 prosent av RV-velgerne er sikre på at klimaendringene vil påvirke livet de neste årene.

Frp-velgere er mest skeptiske til at klimaendringene vil gjøre seg gjeldende i livene deres. 42,6 svarer ja i spørreundersøkelsen.

63,9 prosent av Ap-velgerne svarer ja, mens 54,7 prosent av Høyre-velgerne svarer det samme. Blant Venstre-velgere er prosentandelen som svarte ja 78,2, blant Sp-velgere 56,4 prosent og i KrF 63 prosent.

73,5 prosent av innbyggerne i Oslo tror klimaendringene vil påvirke livene deres de neste ti årene.

(NTB)