Kakepynt

Seks barn forgiftet av bursdagskake

De seks barna fikk tungmetallforgiftning etter å ha fått i seg ikke-spiselig glitter. Nå advarer amerikanske myndigheter.

KAKEGLITTER: Det er blitt stadig mer populært å dekorere kaker med glitter og shimmerpulver. Nå advarer amerikanske myndigheter mot å bruke glitterprodukter som ikke er ment å kunne spises. ILLUSTRASJONSFOTO: Jorge Mendoza Photo / Shutterstock / NTB
KAKEGLITTER: Det er blitt stadig mer populært å dekorere kaker med glitter og shimmerpulver. Nå advarer amerikanske myndigheter mot å bruke glitterprodukter som ikke er ment å kunne spises. ILLUSTRASJONSFOTO: Jorge Mendoza Photo / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En bursdagsfest som fant sted i Rhode Island, USA, gikk ikke helt etter planen.

For seks av ungene som deltok, endte det med både oppkast og diaré etter at de hadde tatt for seg av bursdagsmenyen.

Barna, som var mellom ett og elleve år, hadde spist ei bursdagskake pyntet med rosegull-glitter som ikke var spiselig, opplyser amerikanske Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i en ny rapport.

Tungmetallforgiftet

Kaka var laget av et lokalt bakeri og malt med et tjukt lag av glitteret, blandet med smørekstrakt, skriver nyhetsnettstedet Insider.

- Symptomene og sykdommens framtoning tydet på tungmetallforgiftning, og man identifiserte kakekremen som den mistenkte forgiftningskilden, skriver CDC.

Det statlige helsedepartementet fant ut at glitteret som var brukt, var merket som «ikke spiselig», og inneholdt store mengder kobber.

Faktisk hadde hvert stykke nesten 900 mg med kobber i kremen, noe som er mer enn tusen ganger så mye som det anbefalte daglige inntaket.

UBUDEN GJEST: En rotte fant veien inn på et bakeri i Oslo, nå har bakeriet tatt affære. Video: Øystein Sæthre Vis mer

Ifølge Apotek 1 skal nemlig personer over 14 år ikke ha mer enn 0,9 milligram daglig. Spedbarn og barn opp til 13 år trenger 0,3 til 0,7 mg daglig.

De opplyser videre at variert, sunt norsk kosthold som regel inneholder tilfredsstillende mengder av kobber, mellom 1 til 2 mg daglig.

Ettåring blyforgiftet

Hendelsen skjedde i 2018, og de fleste av ungene som ble syke etter bursdagsfesten skal ha blitt friske igjen etter ti timer. Et av barna måtte imidlertid på legevakta for å få behandling, opplyser Insider.

I mai 2019 ble en ettåring fra Missouri utsatt for blyforgiftning etter å ha spist sin egen bursdagskake. Den hjemmelagde kaka var pyntet med gule og rosa blomster, som var farget med en spesielt fargepulver.

En forselger av produktet hadde merket fargepulveret som en ikke-giftig måte å dekorere kaker og bakst. Men da pulveret ble testet, fant man at det inneholdt 250 000 ppm (25 prosent) bly.

Det er nemlig stor forskjell på spiselig glitter og dekorasjonsglitter. Glitteret som var blitt brukt på begge bursdagskakene var merket «nontoxic», altså «ikke giftig» - men dette betyr ikke at det er trygt å spise.

KENGURUER: Wendy Powick er en amatørgolfer fra Australia. Nå går hun viralt - og av en helt annen grunn enn ferdighetene på golfbanen.

 Video: Rødt Kort. Vis mer

Skal merkes «spiselig»

Flere forskjellige typer glitter og shimmerpulver kan bestilles på internett hos ulike hobby- og bakeforhandlere. Nå advarer amerikanske myndigheter mot å kjøpe glitter som ikke er merket med «spiselig».

- Selskaper som lager spiselig glitter og shimmerpulver er forpliktet til å merke produktet med ei innholdsliste. Glitter som er trygt å spise er normalt sett merket med «spiselig», påpeker de.

CDC påpeker videre at enkelte typer glitter som brukes som dekorasjon på kaker, slett ikke er spiselige. Disse er ofte merket «nontoxic» (ikke giftig) eller «skal bare brukes til dekorasjon».

- Med denne typen glitter er det meningen at man skal fjerne det fra matvaren før man spiser den, understreker de.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer