STORMET AMBASSADE: Iransk fjernsyn viste på direkten hvordan en gruppe militante studenter begynte å kaste steiner og bensinbomber inn på ambassadeområdet. En mindre bygning tok fyr. Like etter kom det melding om at demonstranter hadde trengt seg inn i en annen bygning som tilhører ambassaden nord i Teheran. Foto: Atta Kenare/AFP
STORMET AMBASSADE: Iransk fjernsyn viste på direkten hvordan en gruppe militante studenter begynte å kaste steiner og bensinbomber inn på ambassadeområdet. En mindre bygning tok fyr. Like etter kom det melding om at demonstranter hadde trengt seg inn i en annen bygning som tilhører ambassaden nord i Teheran. Foto: Atta Kenare/AFPVis mer

Seks briter tatt som gissel under ambassadestorming i Teheran

Britiske myndigheter fordømmer angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gislene ble frigitt kort tid etter, men britiske borgere bes nå om å holde lav profil i Iran.

Iransk fjernsyn viste på direkten hvordan en gruppe militante studenter begynte å kaste steiner og bensinbomber inn på ambassadeområdet.

En mindre bygning tok fyr. Like etter kom det melding om at demonstranter hadde trengt seg inn i en annen bygning som tilhører ambassaden nord i Teheran.

Brente flagg Deretter greide noen titalls demonstranter å ta seg helt inn i ambassaden, der de kastet dokumenter ut av vinduene. Det britiske flagget ble firt og satt fyr på, før det ble erstattet med det iranske.

Kort tid etter ble det meldt at seks briter var tatt som gisler. Gisseldramaet varte imidlertid kort. Politiet greide å få studentene som holdt britene fanget til å la dem gå, meldte det halvoffisielle iranske nyhetsbyrået Fars tirsdag ettermiddag.

Den tyske Iran-eksperten Omid Nouripour hevder at det blant de såkalte demonstrantene som stormet ambassaden, også var folk som deltok i de hensynsløse aksjonene mot demokratiforkjempere i Iran i 2009.

Det tok tid før iranske sikkerhetsstyrker klarte å drive demonstrantene vekk fra området, noen av dem hadde klart å ta seg opp på taket på ambassadebygningen.

Men like etter klarte en ny gruppe studenter å bryte seg inn på ambassadeområdet.

- Noen mennesker klarte å bryte seg inn på området på nytt. Teherans ordfører forsøker nå å roe ned studentene, het det i en melding fra Fars tirsdag ettermiddag.

- Uakseptabelt Den britiske regjeringen reagerer sterkt på angrepet. En talsmann for det britiske utenriksdepartementet fordømmer angrepet og sier det er fullstendig uakseptabelt.

Han ber også iranske myndigheter om å reagere raskt for å få situasjonen under kontroll.

Det britiske utenriksdepartementet ber nå britiske borgere i Iran om å holde seg innendørs og å holde en lav profil.

Samtidig har departementet endret sine reiseråd til landet etter den dramatiske episoden ved ambassaden.

Også Russland reagerer skarpt på hendelsen og krever at iranske myndigheter får kontroll over situasjonen, etterforsker hendelsen og forhindre lignende episoder.

Angrepet kommer dagen etter at det iranske Vokterrådet besluttet å bryte all diplomatisk kontakt med Storbritannia. Årsaken er at britene skjerper sanksjonene mot Iran i et forsøk på å presse landet til å skrinlegge sitt omstridte atomprogram.

Den britiske ambassadøren har fått to uker på seg til å forlate landet.

(NTB)

ANGREP AMBASSADE: Det britiske flagget ble firt og satt fyr på, før det ble erstattet med det iranske.  Foto: Atta Kenare/AFP
ANGREP AMBASSADE: Det britiske flagget ble firt og satt fyr på, før det ble erstattet med det iranske. Foto: Atta Kenare/AFP Vis mer