Seks dager etter at Nordic Mining reagerte, tonet Miljødirektoratet kraftig ned sin klare advarsel mot sjødeponi i Førdefjorden

- Vi er ikke blitt politisk styrt.

KJEMPER I MOT: Gruveselskapet Nordic Mining ønsker å utvinne rutil fra Engebøfjellet i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane. På kaia i Vevring demonstrerer lokalbefolkning mot planene.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
KJEMPER I MOT: Gruveselskapet Nordic Mining ønsker å utvinne rutil fra Engebøfjellet i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane. På kaia i Vevring demonstrerer lokalbefolkning mot planene. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Miljøbevegelsen har sett rødt siden regjeringen 17. april, på anbefaling fra Miljødirektoratet, ga Nordic Mining tillatelse til å lage sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden.

Anbefalingen fra Miljødirektoratet ble gitt departementet i februar 2015, bare tre måneder etter at direktoratet, ut fra rene miljøhensyn, advarte mot prosjektet.

På ordre fra miljøminister Tine Sundtoft og i henhold til forurensningsloven, veide Miljødirektoratet skadene på miljøet opp mot andre samfunnsmessige hensyn, i dette tilfellet nye arbeidsplasser, og kom derfor til å kunne anbefale prosjektet.

Advarte I et brev 4. november 2014 til Klima- og miljødepartementet viste Miljødirektoratet til vesentlige negative konsekvenser for kysttorsk, ål, pigghå og blålange.

«Vår vurdering er at etablering av sjødeponi i Førdefjorden vil kunne føre til at forvaltningsmålene i naturmangfoldloven § 5 for disse fire artene ikke nås», het det.

Miljødirektoratets negative holdning satte sinnene i kok hos mineralnæringen.

Bare to dager etter, 6. november, skrev Norsk Bergindustri brev til departementet hvor de trakk i tvil Miljødirektoratets grunnlag for advarselen om de truede fiskeartene.

Og de ga klar beskjed til myndighetene:

«Regjeringen Solbergs ønske om å satse på mineralnæringen framstår som hul med et nei til Engebø. Engebø har blitt en prøvestein på om myndighetene i Norge er fulle av tomme ord eller mener det de sier».

Ei snau uke senere, 12. november, fulgte administrerende direktør Ivar S. Fossum i Nordic Mining opp med et brev til Klima- og miljødepartementet med tilsvarende argumentasjon.

Dagen etter sendte departementet brev til Miljødirektoratet hvor de ba om direktoratets vurdering av «de forhold som fremkommer av Nordic Minings brev».

Endret konklusjon 19. november, bare seks dager senere, sendte Miljødirektoratet sine nye vurderinger til Klima- og miljødepartementet. I dette brevet, som er sendt bare to uker etter Miljødirektoratets opprinnelige advarsel mot sjødeponiet i Førdefjorden, er direktoratets konklusjon en helt annen.

Plutselig er det «liten sannsynlighet» for at forvaltningsmålet § 5 i naturmangfoldloven ikke nås for de fire fiskeartene.

- Har Miljødirektoratet følt noe press fra departementet i denne saken?

- Nei, vi er ikke blitt politisk styrt, hvis det er det du spør om. Vi fikk noen spørsmål fra departementet som vi så at det var gode grunner til at de spurte om, sier miljødirektør Ellen Hambro.

Hun er ikke med på at de har kommet til en ny og motsatt konklusjon i løpet av 14 dager.

- Først skrev vi at sjødeponi «vil kunne føre til at forvaltningsmålene i naturmangfoldloven § 5 for disse fire artene ikke nås». Det er ikke en motsatt konklusjon av å hevde at det er «liten sannsynlighet» for at forvaltningsmålene ikke nås, sier Hambro.

- Dypere Hun forklarer de ulike konklusjonene med at det bak brevet til departementet 19. november lå et grundigere arbeid fra Miljødirektoratets side.

- Vi gikk dypere inn i materien og gjorde en grundigere vurdering av sannsynligheten for at deponiet medfører at målene i naturmangfoldloven paragraf 5 ikke nås, sier Hambro.

SVARER: Direktør i Miljødirektoratet Ellen Hambro. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix
SVARER: Direktør i Miljødirektoratet Ellen Hambro. Foto: Audun Braastad/NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer