Seks dager etter at Nordic Mining reagerte, tonet Miljødirektoratet kraftig ned sin klare advarsel mot sjødeponi i Førdefjorden

- Vi er ikke blitt politisk styrt.

KJEMPER I MOT: Gruveselskapet Nordic Mining ønsker å utvinne rutil fra Engebøfjellet i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane. På kaia i Vevring demonstrerer lokalbefolkning mot planene.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
KJEMPER I MOT: Gruveselskapet Nordic Mining ønsker å utvinne rutil fra Engebøfjellet i Naustdal kommune i Sogn og Fjordane. På kaia i Vevring demonstrerer lokalbefolkning mot planene. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Miljøbevegelsen har sett rødt siden regjeringen 17. april, på anbefaling fra Miljødirektoratet, ga Nordic Mining tillatelse til å lage sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden.

Anbefalingen fra Miljødirektoratet ble gitt departementet i februar 2015, bare tre måneder etter at direktoratet, ut fra rene miljøhensyn, advarte mot prosjektet.

På ordre fra miljøminister Tine Sundtoft og i henhold til forurensningsloven, veide Miljødirektoratet skadene på miljøet opp mot andre samfunnsmessige hensyn, i dette tilfellet nye arbeidsplasser, og kom derfor til å kunne anbefale prosjektet.

Advarte I et brev 4. november 2014 til Klima- og miljødepartementet viste Miljødirektoratet til vesentlige negative konsekvenser for kysttorsk, ål, pigghå og blålange.

«Vår vurdering er at etablering av sjødeponi i Førdefjorden vil kunne føre til at forvaltningsmålene i naturmangfoldloven § 5 for disse fire artene ikke nås», het det.

Miljødirektoratets negative holdning satte sinnene i kok hos mineralnæringen.

Bare to dager etter, 6. november, skrev Norsk Bergindustri brev til departementet hvor de trakk i tvil Miljødirektoratets grunnlag for advarselen om de truede fiskeartene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer