Seks døde av virus i legemiddel

Seks pasienter er døde etter at de ble smittet av et virus da de tok legemiddelet Gammonativ på 1980-tallet, melder NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De som foreløpig ikke er blitt syke av den virusinfiserte medisinen har søkt om erstatning fra legemiddelfirmaet, men firmaet mener det er vanskelig å se at de har krav på erstatning før de blir syke.

- Den skadeerstatning som finnes sier at det må oppstå en medisinsk skade for at en pasient skal ha rett til erstatning, sier direktør Ulf Rosén i Pharmacia & Upjohn AS til NRK.

Advarte

Legemiddelet Gammonativ var laget av blod som var smittet med hepatitt C. Preparatet kom på markedet i 1982, og ble brukt av pasienter med redusert immunforsvar. I 1986 ble legemiddelet trukket tilbake fra markedet fordi det forelå mistanke om at det kunne gi leverbetennelse.

I september 1994 gikk så Statens Helsetilsyn offentlig ut og advarte mot legemiddelet. Pasienter som hadde fått dette preparatet ble bedt om å kontakte sin faste lege etter at det var påvist hepatitt C-smitte hos pasienter som hadde fått medisinen intravenøst.

Blodgivere

Alt tyder på at smitten har kommet i medisinen gjennom dårlig renset blod fra blodgivere, og at det dreier seg om utenlandske blodgivere.

Hepatitt C-virus kan gi akutt leverbetennelse, og symptomer på dette er vanligvis beskjedne i form av noe slapphet, lett feber, lette smerter og av og til utslett.

(NTB)