FLERE DØDE: Flere personer er døde etter en togulykke på Storebæltsbrua i Danmark. Video: Google Earth, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Seks døde etter at godset plutselig veltet ut fra øltoget

Seks er døde etter togulykken på Storebæltsbrua i Danmark. Politiet bekrefter at det var varer fra et godstog som førte til ulykken.

Seks personer er døde og 16 er skadd etter en ulykke med et lyntog på Storebæltsbrua mellom Fyn og Sjælland i Danmark.

Ulykken skjedde like etter 07.30 i dag tidlig, etter at område hadde vært preget av kraftig vind.

Politiet vet ennå ikke årsaken til ulykken, men politiinspektør Lars Bræmhøj i Fyn-politiet beskriver hendelsesforløpet slik:

FLERE DØDE: Flere personer er døde etter en togulykke på Storebæltsbrua i Danmark. Video: Google Earth, NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Det vi kan bekrefte er at det har veltet gods av et godstog, før lyntoget har påkjørt dette godset. Det er vesentlige skader på toget, sier han.

Sjef i den danske havarikommisjonen, Bo Haaning, befinner seg på ulykkesstedet. Han forteller at en container har falt av godstoget.

- Det var en tom container som var på en godsvogn, som falt av. Den har enten truffet toget, eller så har toget kjørt inn i den, sier Haaning til DR.

Han kan ikke si om det er containeren som har forårsaket ulykken, eller om andre ting kan ha truffet toget. Han kan heller ikke si noe om hvorfor containeren veltet.

Øltog fra Carlsberg

Det var varer fra gigantbryggeriet Carlsberg som var i vognene på godstoget.

Godstoget var på vei fra Høje Taastrup like ved København til Fredericia lenger vest i Danmark med returemballasje.

Kommunikasjonsdirektør hos bryggeriet, Kasper Elbjørn, sier til Dagbladet at det ikke er de som har ansvaret for transporten.

SKADER: Bildene av godsvognene viser store skader på presenningene på vognene. Ifølge politiet veltet godset ut fra toget før lyntoget kjørte på det. Foto: Michael Bager/Ritzau Scanpix / NTB scanpix
SKADER: Bildene av godsvognene viser store skader på presenningene på vognene. Ifølge politiet veltet godset ut fra toget før lyntoget kjørte på det. Foto: Michael Bager/Ritzau Scanpix / NTB scanpix Vis mer

- Vi kjøper tjenesten av DB Cargo Scandinavia, som er vår faste transportør. Beskjeden vi fikk, var at det er et av deres tog som har vært delaktig i ulykken. Det er også de som er ansvarlig for sikring av lasten, sier Elbjørn.

Han fikk selv beskjed om ulykken klokka 9.30 onsdag, og beskriver ulykken som en tragedie. Foreløpig har han fått svært lite informasjon om hva som kan ha forårsaket hendelsen.

- Vi vet ingenting. Men vi er sterkt preget og jeg har ikke ord for hvor tragisk dette er. Vår dypeste medfølelse går til de pårørende og etterlatte, sier Elbjørn til Dagbladet.

Brua var stengt for biler

DB Cargo er et datterselskap av Deutsche Bahn.

Kommunikasjonsdirektør i DB Cargo Scandinavia, Jan Wildau, har foreløpig ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Han har imidlertid snakket med Ekstra Bladet, og bekrefter at toget hadde tillatelse til å kjøre over brua i dag tidlig. Han sier de raskt skjønte at det var alvorlig.

- Det var dessverre vårt tog, som var involvert i en ulykke på Storebæltsbrua, sier han.

STORE SKADER: Flere av vognene på godstoget er tilsynelatende ødelagt.
Foto: Michael Bager/Ritzau Scanpix / NTB scanpix
STORE SKADER: Flere av vognene på godstoget er tilsynelatende ødelagt. Foto: Michael Bager/Ritzau Scanpix / NTB scanpix Vis mer

- Vi kan se at det er store skader på godstogets vogner og presenninger, men hva som forårsaket ulykken, må etterforskningen avdekke de nærmeste dagene og ukene, sier han til avisa.

Blåste mer på bilbrua

Det er det statlige selskapet Sund og Bælt som vurderer om biler og tog kan kjøre over brua. Hele natt til i dag var brua stengt for kjøretøy som var spesielt vindutsatt og for all biltrafikk. Bilene kjører imidlertid på den såkalte høybrua, mens togene kjører på vestbrua.

- Det var ikke slik vind på vestbrua slik at den ble stengt for togtrafikk. Det var i natt stor forskjell på vindstyrken på de to bruene. Østbrua er omkring dobbelt så høy som vestbrua, og det vil typisk være høyre vindhastigheter på østbrua, sier Kim Agersø Nielsen, teknisk sjef i Sund og Bælt til Ekstra Bladet.

På en pressekonferanse i dag ble det stilt spørsmål om det er innenfor retningslinjene å kjøre godstog over brua i et slikt vær.

- Det er noe av det vi skal undersøke, svarer politiinspektør Bræmhøj.

Alle de døde var passasjerer

Alle de døde i ulykken var passasjerer. Det blir opplyst at 14 av de skadde passasjerene er lettere skadd mens to er moderat skadd.

Bil-delen av brua er nå åpen for trafikk, og politiet ber folk om å ikke kjøre over brua for å titte på ulykkesstedet.

- Vi ber folk vise respekt for dem som jobber der og de skadde.

STANS: Godstoget var på vei østover fra København, mens passasjertoget var på vei i retning København. Godstoget står igjen på landsida ved Nyborg vest for brua, mens passasjertoget står igjen på selve brua. Foto: Michael Bager/Ritzau Scanpix / NTB scanpix
STANS: Godstoget var på vei østover fra København, mens passasjertoget var på vei i retning København. Godstoget står igjen på landsida ved Nyborg vest for brua, mens passasjertoget står igjen på selve brua. Foto: Michael Bager/Ritzau Scanpix / NTB scanpix Vis mer