Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seks døde i lærerprotest i Mexico

Politiet forsøkte å bryte opp tusener av lærere som demonstrerte.

PROTESTER: Seks døde og over 100 ble skadet da politiet forsøkte å bryte opp en lærerprotest i Mexico. Foto: REUTERS / Jorge Luis Plata / NTB scanpix
PROTESTER: Seks døde og over 100 ble skadet da politiet forsøkte å bryte opp en lærerprotest i Mexico. Foto: REUTERS / Jorge Luis Plata / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks personer har mistet livet og over 100 er skadd etter at politiet forsøkte å bryte opp tusener av lærere som demonstrerte mot en ny utdanningsreform i flere byer i Mexico søndag.

Ukjente gjerningsmenn begynte å skyte da lærere og politi barket sammen sør i landet. Volden brøt ut da politiet brukte tåregass mot demonstrantene for å få slutt på en ukelang blokkering av en vei i byen Asuncion Nochixtlan i delstaten Oaxaca. Flere biler ble tent på.

Fagforeningen Nasjonale utdanningsarbeideres forening (CNTE) har organisert flere protester i Oaxaca mot en ny utdanningsreform og mot at to av lederne i organisasjonen er pågrepet. Den nye reformen innebærer at lærerne må gjennom en obligatorisk evaluering.

Lærerne har sperret av flere veier, enS kjøpesenter og et togspor. Dessuten fikk de et busselskap til å innstille flere ruter til det populære reisemålet Oaxaca by.

Politiet og demonstrantene har støtt sammen i flere delstater. Ifølge nyhetsbyrået AP skjøt politiet mot folkemengdene, men dette benektes av politiet. Den føderale politisjefen Enrique Galindo sier en væpnet enhet ble sendt ut etter at uidentifiserte personer «skjøt mot politiet og publikum».

– Lærerne var ikke engang involvert i dette, sier Galindo.

Alle de omkomne er sivile, opplyser delstatens sikkerhetssjef, Jorge Alberto Ruiz Martinez. I tillegg er 55 politifolk og minst 53 sivile skadd. Åtte av politimennene har skuddskader.

CNTE anses for å være en radikal gruppe som har gått hardt ut mot utdanningsreformen til president Enrique Peña Nieto. Som følge av at to av lederne i fagforeningen ble arrestert og siktet for hvitvasking, oppfordret fagforeningen til å gjøre opprør mot regjeringen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!