Seks dømt til døden for gjengvoldtekt i Pakistan

Seks mennesker ble lørdag dømt til døden i forbindelse med gjengvoldtekten av en kvinne beordret av et landsbyråd i Punjab-provinsen i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De seks omfatter de fire som gjennomførte voldtekten, samt to medlemmer av landsbyrået, opplyser polititalsmann Latis Chandio.

Åtte andre tiltalte ble frifunnet av antiterrordomstolen i byen Dera Ghazi Khan, ifølge forsvarsadvokat Mohammad Yaqub. Forsvarsadvokat Yasir Khosa sier dommen vil bli anket.

- Rettferdig

Broren til voldtektsofferet, Hazoor Baksh, sa han var glad for dommen.

- Vi takker Gud. Undertrykkerne har møtt sin ende. Dette er sann rettferdighet, sa Baksh, som like fullt kritiserer at ikke alle de tiltalte ble funnet skyldige.

Offeret selv, 30 år gamle Mukhtaran Mai, var ikke til stede da dommen ble lest opp. Hun befant seg i hjemlandsbyen, og politiet hadde trappet opp sikkerheten rundt huset til familien. Mai sa fredag at medlemmer av hennes familie hadde mottatt trusler om drap, dersom de tiltalte ble dømt.

Rystet

Voldtektstaken har rystet både Pakistan og omverdenen. Mai ble voldtatt av fire menn i en jordhytte fordi hennes lillebror hadde hatt et forhold til en kvinne med høyere sosial status. Landsbyrådet fant at for å gjenopprette denne kvinnens ære skulle Mai, som er skilt, gifte seg med en mann fra den rivaliserende Mastoi-familien. Ettersom hun avviste dette, ble hun dømt til å bli voldtatt av fire menn fra den andre familien. Landsbyrådet ble ledet av et medlem av Mastoi-familien.

Etter voldtekten måtte hun gå halvnaken gjennom landsbyen omringet av hundrevis av mennesker. Tenåringsbroren skal også ha blitt kidnappet og voldtatt, ifølge hans familie.

Væpnet politi var utplassert i området rundt domstolen lørdag der hundrevis av medlemmer av begge familiene og deres venner var samlet i påvente av dommen. Elitestyrker omringet selv rettslokalet.

Ikke uvanlig

Verken gjengvoldtekter og æresdrap er uvanlig på landsbygda i Pakistan. Det nye med denne saken er at den er blitt kjent utenfor lokalmiljøet. Ofte er ofrene redde for represalier hvis de forteller hva som er skjedd. De risikerer også å bli stigmatisert.

President Pervez Musharraf har tilkjent kvinnen en erstatning på om lag 60.000 kroner. Landsbyen hun bor i er også lovet strøm, veier, to skoler og en politistasjon.

(NTB)

<B>SEKS DØMT TIL DØDEN: Åtte andre ble frifunnet for å ha deltatt i gruppevoldtekten.
<B>TRUET PÅ LIVET: 30 år gamle Mukhtar Mai som ble utsatt for gruppevoldtekten, ble også truet på livet dersom noen ble dømt. Hun var ikke til stede da dommen ble lest opp.