Seks drept av bombe i Sør-Libanon

Seks bygningsarbeidere ble drept i en bombeeksplosjon i Sør-Libanon i går. Bomben eksploderte i en veikant i Kawkaba i den såkalte sikkerhetssonen som kontrolleres av israelskvennlige styrker i det sørlige Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

følge israelske sikkerhetstalsmenn skjedde eksplosjonen bare 70 meter fra en kontrollpost bemannet av norske FN-soldater, men ingen nordmenn kom til skade. Israelerne mener at episoden setter et nytt spørsmålstegn ved måten FN-styrkene løser sine fredsbevarende oppgaver i Sør-Libanon på.

Det er ikke kjent hvem som sto bak bombeeksplosjonen i Libanon, som betegnes som en av de alvorligste episoder i sitt slag på lang tid. Kawkaba, der eksplosjonen skjedde, ligger i nærheten av Marjayoun i den østlige del av den israelskkontrollerte sonen.

Lastebil
De seks arbeiderne ble drept momentant og en sjuende kom alvorlig til skade, da bomben eksploderte idet den lille lastebilen de reiste med passerte. Ingen tok umiddelbart på seg skylden for eksplosjonen, som falt sammen med den israelske forsvarsminister Yitzhak Mordechais besøk i Marjayoun.

Mordechai holdt en tre kvarter lang samtale med general Antoine Lahd, som er sjef for den israelskvennlige SLA-militsen. Israel har erklært at landet ønsker å trekke sine styrker ut av den 15 kilometer brede sikkerhetssonen, dersom det får sikkerhetsgarantier fra den libanesiske regjering.

Men regjeringen i Beirut nekter å forhandle med Israel om slike garantier, og hevder at Israel er forpliktet til å foreta en ensidig tilbaketrekking. De viser til resolusjon 425 fra FNs sikkerhetsråd, som klart krever en slik israelsk tilbaketrekking.

Eksplosjonen
Folk i området forteller at de hørte en kraftig eksplosjon tidlig i går kveld, mens Mordechai satt i samtaler med Lahd, og at det deretter ble skutt med artilleri mot en SLA-stilling i området. - Det er svært uvanlig med bomber i veikanten i dette området, noe liknende har ikke skjedd i den senere tid, sa en mann som bor i nærheten og som ba om å få være anonym.

Den pro-iranske Hizbollah-militsen, som kjemper for å jage både SLA og israelerne ut av sikkerhetssonen, hevdet senere tirsdag at den sto bak skytingen mot SLA-stillingen. I fjor ble 47 mennesker drept i artilleriangrep eller bombeeksplosjoner i eller nær sikkerhetssonen, og mange sprenglandinger har vært plassert nettopp veigrøfter i nærheten av Kawkaba.

(NTB-Reuters-DPA)