Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Zimbabwe

Seks drept i opptøyer etter valget i Zimbabwe

Soldater skal ha åpnet ild mot dem som protesterte i Harare i etterkant av at regjeringspartiet sikret seg flertall.

PROTESTER: En tilhenger av opposisjonspartiet MDC protesterer i Harare i Zimbabwe. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko.
PROTESTER: En tilhenger av opposisjonspartiet MDC protesterer i Harare i Zimbabwe. Foto: REUTERS/Siphiwe Sibeko. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zimbabwes sittende president, Emmerson Mnangagwa, skylder på opposisjonspartiet for å ha egget fram opptøyene, skriver CNN.

Dødstallet fra den voldelige uroen som brøt ut i kjølvannet av valget, har steget til seks, opplyser politiet i Zimbabwe torsdag ettermiddag, ifølge NTB.

Regjeringspartiet sikret flertall

Valget i Zimbabwe skulle være det første demokratiske valget siden Robert Mugabe tok makta for 37 år siden. Siden da har landet vært prega av politisk forfølgelse, tortur, og manipulering av valgresultater.

I går uttalte den statlige valgkommisjonen at regjeringspartiet Zanu-PF har sikret seg flertall i nasjonalforsamlingen.

Både Zanu-PF og opposisjonspartiet Movement for Democratic Change (MDC) har erklært valgseier, men resultatene av presidentvalget er foreløpig ikke kjent.

Valget er blitt sett på som Zimbabwes mulighet til å bygge seg opp igjen i verdenssamfunnet etter at Mugabe ble tvangspensjonert i november i fjor.

Anklager om valgfusk

Selv om selve valget gikk relativt rolig for seg, ser det altså ut som regjeringspartiet igjen kan bli anklaget for valgfusk - og demonstranter tok til gatene i Harare for å vise sin misnøye.

En fotograf for nyhetsbyrået AFP hevder at en av demonstrantene skal ha dødd på stedet etter å ha blitt skutt i magen, skriver Sky News.

Norest Kemvo, en av dem som protesterte mot valgresultatet, sier til Sky News at han ble slått av soldater etter å deltatt i en fredelig demonstrasjon.

- Dette er vår regjering, og det er nettopp derfor vi vil ha forandring. De stjeler valget vårt, sier han til nyhetsbyrået.

Sittende president Emmerson Mnangagwa har oppfordret til ro og orden:

- Vi må alle vise tålmodighet og modenhet, og opptre på en måte som setter folkets fred og sikkerhet først, skriver han på Twitter.

Det friste valget siden tusenårsskiftet

For første gang på 16 år har internasjonale observatører fra blant annet EU og USA fått lov til å bli utplassert i landet for å følge med på valget, skriver BBC.

- Dette er et valg som nok er det frieste vi har hatt i Zimbabwe siden tusenårsskiftet, uttalte Afrika-ekspert Elling N. Tjønneland fra Christian Michelsen Institutt til Dagbladet tidligere denne uka.

Tjønneland understreker at selv om det ikke nødvendigvis er et valg som er helt fritt for uregelmessigheter, er det vanskelig å manipulere valgresultatene i like stor grad som tidligere.

Misnøyen ser nå ut til å likevel vokse blant EUs valgobservatører mens verden venter på de offisielle resultatene.

HARARE: Hundrevis av MDC-tilhengere protesterte i gatene i Harare på onsdag. Foto: AP Photo/Mujahid Safodien.
HARARE: Hundrevis av MDC-tilhengere protesterte i gatene i Harare på onsdag. Foto: AP Photo/Mujahid Safodien. Vis mer

- Falske resultater

Observatørene peker spesielt på trusler mot sivilbefolkningen i forkant av valget, åpen partiskhet fra ledere, misbruk av statens midler, og forekomst av «spøkelsesstemmer» som problematisk.

Spøkelsesstemmer vil si at både barn og avdøde sine stemmer har blitt registrert under valget.

Kandidaten for opposisjonspartiet, Nelson Chamisa, hevder at den tidlige offentliggjøringen av resultatene for parlamentsvalget var et knep for å forberede Zimbabwe på at Mnangagwa kom til å vinne.

Mnangagwa, som har jobbet som sikkerhetsvakt for den tidligere presidenten Mugabe i over 49 år, er også kjent under kallenavnet «Krokodillen» og initialene ED.

- Strategien er ment for å forberede Zimbabwe mentalt på å akseptere de falske resultatene av presidentvalget. Vi har fått flere stemmer enn ED. Vi vant den populære stemmen, og kommer til å forsvare den, sier Chamisa på Twitter.

Like før volden i går uttalte Elmar Brok, en av observatørene som er blitt utplassert av EU, at han ikke visste hvorvidt valgkommisjonens begrensninger kom til å ha en innvirkning, ifølge CNN.

Han kritiserte likevel kommisjonen for å være «til tider partiske» og oppfordret landet til å erklære valgresultatene så snart som mulig.

Langtekkelig offentliggjøring

EUs vurdering av valget som fritt og demokratisk er kritisk for Zimbabwe hvis de skal klare å reparere forholdet til verdenssamfunnet, og tiltrekke seg de investorene de sårt trenger for å bygge opp økonomien igjen.

EU understreker at det spesielt er den langtekkelige offentliggjøringen av presidentresultatet som er urovekkende.

Brok understreker at stemmene for presidentvalget ble telt opp først.

- Jeg vet fortsatt ikke hvorfor disse likevel blir offentliggjort sist, sier han.

Zimbabwe var en gang Afrikas mest lovende økonomi, men landet falt sammen under korrupsjon, vanstyre og diplomatisk isolasjon mot de siste åra Mugabe var president.

Med en befolkning på rundt 13 millioner mennesker, sliter landet for øyeblikket med en arbeidsledighet på over 80 prosent, og en stor mangel på internasjonale investorer.