Dødsfall i Magaluf:

Seks har falt i døden i ferieparadiset i år. Tre av dem fra denne bygningen

Alle de døde er unge turister, og myndighetene på Mallorca har sett seg nødt til å holde krisemøter.

FATALT: Så langt i år har seks turister falt i døden i Mallorca. Tre av dødsfallene, uavhengig av hverandre, skjedde fra dette bygget i Magaluf. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MAGALUF (Dagbladet): Det har vært en tragisk sommer for ferieparadiset Mallorca: Så langt i år har hele seks unge mennesker dødd etter å ha falt ned fra høye bygninger. Alle ofrene har vært unge, utenlandske turister.

«Dødshotellet»

Fire av dødsfallene har skjedd i festbyen Magaluf, stedet hvor tusenvis av ungdommer fra Skandinavia og Storbritannia reiser hver sommer.

Det som har vakt størst oppsikt i internasjonale medier, er at tre av ulykkene skjedde fra samme bygg: «Eden Roc Apartments».

De tre tilfellene er uavhengig av hverandre: En skotsk jente på 19 år ble det første offeret i april. I juni døde en irsk mann på 20 år etter å ha falt ned fra bygget, etterfulgt av en 18 år gammel brite i juli.

Dagbladet var til stede på det som i noen internasjonale medier har blitt omtalt som «dødshotellet». Bygningen er ikke et hotell, men et leilighetskompleks bestående av private eiere. En leilighetseier viste Dagbladet rundt på de ulike åstedene.

  • Se videoen øverst i saken.

Ingen av de omkomne skal selv ha holdt til i bygget, et bygg som ifølge eieren «ikke leies ut til turister».

Den spanske mannen, som ønsker å være anonym, mener at myndighetene må ta sin del av skylda, da det er fastslått at påvirkning av alkohol, og i noen tilfeller også narkotika, har vært en faktor i alle hendelsene.

- De må gjøre noe for å unngå at unge mennesker går rundt overstadig beruset midt på natta, forteller han.

Holdt krisemøte

9. juli holdt rådhuset i Mallorcas kommune Calvia et møte etter de tragiske dødsfallene.

- Etter bekymringen som har oppstått som følge av de seineste tilfellene av fallulykker, for det meste i Punta Ballena i (i Magaluf), hadde rådhuset et møte sammen med ulike administrasjonsenheter og hotellsektoren, for å analysere problemet. Vi vil samle all mulig informasjon for å se hvilke tiltak som kan bli gjort fra ulike hold, står det i sammendraget sendt til Dagbladet.

Calvias borgermester, Alfonso Rodríguez Badal, poengterte hva de må gjøre for å forhindre liknende situasjoner:

«Det er viktig å intensivere informasjon og bevissthet ved hjelp av kampanjer som allerede er i gang gjennom det britiske konsulatet, både før, under og etter reisen. Vi må også fortsette arbeidet om å kontrollere mengden av alkoholtilbud, da alkohol er årsaken i praktisk talt hundre prosent av disse sakene.»

Rodríguez Badal forklarer ifølge møtesammendraget at ingen annen årsak enn alkohol har blitt oppdaget som felles faktor i de fatale fallulykkene i området.

Forbudt

Den spanske avvise El Mundo forklarer at det store problemet for noen år siden var en trend hvor unge turister forsøkte å hoppe fra balkong til basseng. Det ble så omfattende at det fikk sitt eget verb, «balconing».

Politiet så seg nødt til å handle, og gjorde det forbudt å klatre på balkonger. Så langt i år har tre personer blitt bøtelagt for «balconing», hvor boten ligger mellom 600 og 1500 euro - rundt 6000 til 14 000 norske kroner.

De seineste tilfellene viser seg for øvrig å ikke være av samme sort, da det i år skal hovedsakelig dreie seg om å falle idet man forsøker å gå fra én balkong til en annen, eller ulykker fra store høyder.

MOTSTAND: Mens nordmenn og andre besøkende soler seg, spiser is og bader, har turismen i Mallorca gjort livet vanskeligere for mange av de lokale beboerne. Boligprisene skrus opp, gatene fylles av utenlandske turister, og flere mener at den opprinnelige kulturen går tapt. Manel Domènech er en av innbyggerne i Palma de Mallorca som håper på en helomvending. Video: Ingrid Cogorno / Dagbladet / Foto: Anita Arntzen Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer