Seks kan bli tiltalt for giftmord

Tre menn fra Østfold skal den 24. januar møte for Moss tingrett tiltalt etter straffelovens paragraf 153, den såkalte giftmordparagrafen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig sitter to menn varetektsfengslet i Oslo siktet etter samme paragraf mens en sjette person blir fremstilt for fengsling mandag, - også han trolig med den samme alvorlige siktelsen.

Tidligere har hele 250 personer vært etterforsket i den store og kompliserte metanolsaken som de siste 2-3 årene har preget den ulovlige alkoholomsetningen over store deler av landet.

Til nå er ingen dømt til strengere straff enn bøter og et kortvarig opphold bak murene.

Det er Riksadvokaten som har bestemt at den alvorlig «giftmordparagrafen» skal benyttes i saken mot de tre fra Østfold. Strafferammen for paragrafen om «tilsetting av gift» er 21 års fengsel.

Ny runde

Tidligere i år regnet politiet med at metanolsaken var avsluttet med 14 dødsofre på halvannet år og til slutt en tiltale for giftdrap mot tre personer.

I begynnelsen av mai dukket det imidlertid igjen opp metanol først i Østfold og senere i Oslo.

Politiet tror at det er fra samme parti som i sin tid ble smuglet inn fra Portugal. To av de tre som nå er siktet i Oslo ble også i fjor varetektsfengslet. De oppga da at det ikke var mer metanolholdig sprit i omløp.

- Nå har de samme menneskene innrømmet at det var flere tusen liter giftig sprit oppbevart på lager, sier politioverbetjent, Finn Abrahamsen, til NTB. Han mener at dersom to av de siktede hadde lagt alle kort på bordet i fjor, ville de tre siste ofrene for den livsfarlige spriten vært spart.

Det er dette forholdet som vil avgjøre om de tre tiltalte i Moss får følge av flere.

Tre roller

De tre som politiet mener har ansvaret for de siste dødsfallene har forskjellige roller i det store metanoldramaet.

Den ene er importøren Erik Fallo som har vært innblandet i flere smuglersaker gjennom årene.

Den neste er en 75-åring fra Frogner i Oslo som har fungert som grossist og tjent store penger på et livslangt salg av ulovlig alkohol. Sin første dom fikk han allerede i 1947. Navnet på denne mannen er aldri oppgitt.

Den tredje i den siste saken der en 31 år gammel kvinne døde, er en vanlig selger. Mannen, som er 67 år gammel og fra Høybråten i Oslo, hadde solgt den livsfarlige spriten til familien som tok den med seg på hytta i Hedmark sist helg.

Også han var fast kjøper hos «grossisten» på Frogner, men søndag kveld var det uklart om politiet mener at også han kjente til at spriten inneholdt metanol.

17 døde

- Vi jobber nå på spreng for å hindre at enda flere skal drikke av den giftige spriten, sier Abrahamsen. Han opplever det som et kappløp med døden, og er rystet over at ikke alle kort ble lagt på bordet da man i fjor visste at 14 mennesker var døde og mange livsfarlig skadd.

- Nå er tallet på døde oppe i 17, sier Abrahamsen.

(NTB)

<B>LIVSFARLIG: Politioverbetjent Finn Abrahamsen advarer folk mot å drikke smuglersprit selv om den er kjøpt på vanlige flasker. Her viser han fram flasker og kanner med metanol nylig beslaglagt.