Seks kommuner brøt likestillingsloven

Hvis de ikke skjerper seg, kan det ende med tvangsmulkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks kommuner har brutt likestillingsloven, ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet. Hvis de ikke skjerper seg, kan det ende med tvangsmulkt.

Ringsaker, Porsgrunn, Flekkefjord, Austevoll, Lærdal og Surnadal har for andre år på rad slurvet med redegjørelsen for hvordan det står til med likestilling og hva de har tenkt å gjøre for å rette på eventuelle mangler. Dermed sender Likestillings- og diskrimineringsombudet de seks synderne til Likestillings- og diskrimineringsnemnda.

Nemnda kan pålegge kommunene å rette opp. Hvis de fortsatt ikke leverer inn skikkelig redegjørelse over tilstand samt forslag til tiltak, kan nemnda ilegge mulkt.

Bjugn var også i samme situasjon, men slipper foreløpig unna fordi kommunen har lovet å gjøre bot og bedring.

- Det å rapportere godt og grundig gir viktig kunnskap. Systematisk arbeid over tid gir resultater, sier likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås til NTB.

Likestillings- og diskrimineringsombudet har kontrollert 64 kommuners redegjørelser om likestilling for 2007. Bare en tredel, 18 kommuner, har levert en godkjent redegjørelse. 26 har fått godkjent, til tross for mangelfull rapport, mens 20 leverte redegjørelse som var for dårlig til å bli godkjent.

Det er andre år at ombudet sjekker tilstanden for likestilling i norske kommuner. Neste år vil kontrollen trolig bli utvidet til også å omfatte bedrifter, og det er også aktuelt med stikkprøver.

(NTB)