UTSATT FOR VOLD: Bare i Agder ble seks kvinner utsatt for vold i natt. - Menn bruker vold for å få makt og kontroll, sier Krisesenter-leder Tove Smaadahl. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
UTSATT FOR VOLD: Bare i Agder ble seks kvinner utsatt for vold i natt. - Menn bruker vold for å få makt og kontroll, sier Krisesenter-leder Tove Smaadahl. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Seks kvinner utsatt for vold i Agder i natt

19-åring slått og låst inne i leilighet, 38-åring slått bevisstløs av samboer, 19-åring nesten kvalt. - Menn bruker vold for å få makt og kontroll.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I natt rykket politiet i Agder ut på seks tilfeller der kvinner hadde blitt utsatt for vold.

Blant annet ble en 19 år gammel kvinne fra Vennesla slått og låst inne i en leilighet i Kristiansand. En mann (27) ble pågrepet for ugjerningen.

- Oppsiktsvekkende - Det har vært fryktelig mye bråk og slossing i natt. Flesteparten av de fornærmede er kvinner, forteller operasjonsleder Frank Solås ved Agder politidistrikt til Dagbladet.

- Det har vært oppsiktsvekkende mange tilfeller der kvinner har blitt slått.

Gjerningsmennene bak ugjerningene i natt er alle menn. Her er noen av hendelsene:

Klokka 23.15 i går fikk politiet melding om at en mann (24) hadde slått ned en kvinne (47), ifølge politiloggen gjengitt på fvn.no. Kvinnen hadde sittet barnevakt i en leilighet i Vennesla. 24-åringen ble pågrepet, og den fornærmede vil anmelde saken.

Vil ikke anmelde samboer Klokka 23.54 måtte politiet rykke ut til en bolig i Mandal etter at en mann (45) skal ha gått løs på kvinnen med en gjenstand og skadet henne i øyeregionen. Kvinnen må til operasjon ved sykehuset i Arendal i dag.

I 1.15-tida ble en mann (21) fra Grimstad ble pågrepet etter å ha tatt kvelertak på ekskjæresten. Den fornærmede er 19 år og fra Arendal.

Klokka 2 får politiet melding fra AMK om at en kvinne (38) fra Nodeland er slått bevisstløs ved samfunnshuset på Nodeland. Samboeren (31) skal ha stått bak, og kvinnen vil ikke anmelde ham for vold. Politiet velger derfor å anmelde saken.

Like etter klokka 3 i natt ble en kvinne (22) slått ned av en mann (21) rett foran vaktene på utestedet Beddingen i Lillesand. Vaktene tar hånd om gjerningsmannen og legger ham i jern.

Makt og kontroll Hver fjerde kvinne har opplevd å bli utsatt for vold eller trusler om vold, ifølge en rapport fra Norsk institutt for by- og regionsforskning.

- Så vi vet at det skjer, til tross for at vi stadig påberoper oss å være et helt likestilt land. Det er fremdeles en lang vei å gå. Jo mer likestilt man er, desto mindre vold ser man, sier Krisesenter-leder Tove Smaadahl til Dagbladet.

- Menn bruker vold for å få makt og kontroll, og det er nok årsaken til at det skjer ofte. Vold mot kvinner er et av de største samfunnsproblemene vi har i Norge, og det koster samfunnet mye, sier Smaahdalh.

Hun understreker at det skjer oftere enn politiet oppgir, fordi det ofte skjer i nære relasjoner og mellom to personer. At kvinnen som ble slått bevisstløs på Nodeland ikke anmelder samboeren sin for vold, sjokkerer ikke Smaadahl.
Kriminelt - Vi har sett at flere og flere anmelder vold på bakgrunn av at politiet tar det mer på alvor enn før, men samtidig vet vi at mange ikke anmelder. Årsaken til det er at man enten frykter at volden skal eskalere eller ikke har tiltro til politiet. De som har barn sammen med gjerningsmannen ønsker ikke at barna skal ha en kriminell far, sier hun.

Hun understreker at barnet i tilfellet uansett har en kriminell far, uansett om kvinnen velger å anmelde eller ikke.

Hun mener man kan forebygge vold mot kvinner ved å fortsette å jobbe for likestilling.

- Da jeg begynte trodde jeg at jeg skulle få fikset det på noen år, men man skjønner jo at man har vært litt naiv. Jeg ser at det har vært en fremgang, men det er ennå langt igjen.

Hun oppfordrer menn som ikke utøver vold mot kvinner til å ta avstand og få en stemme i den offentlige debatten, slik at det ikke bare er kvinner som diskuterer likestilling.