(Dagbladet): Har du en Google-konto som er knytta opp til smarttelefonen, nettbrettet, laptopen, datamaskina på kontoret og smart-TVen i stua?
Visste du at Google samler opp nesten all informasjon om hva og når du har søkt opp ting på nettet, hvor du har vært og hva som interesserer deg?
Bloggen Cloudfender samlet en oversikt over seks Google-tjenester som forteller hva Google vet om deg.
Dagbladet har gått gjennom de ulike datatjenestene og sett hva de lagrer. Det samme har direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon.
Søkelogg Over 90 prosent av oss bruker daglig søkemotorer til nettsøk, ifølge nettredaktør.no. Google er den klart mest populære søkemotoren i Norge med en markedsandel som blir anslått til å være rundt 90 prosent, ifølge analysebyrået Metronet.
Her finner du din fullstendige søkehistorikk: https://history.google.com.

Her lagres alle dine Google-søk foretatt på enheter hvor du har vært logget på din Google-konto. Google overvåker din søkeaktivitet ned til dager og timer, og sorterer også etter typesøk. For eksempel om du har søkt på web, etter bilder, eller dersom du har søkt etter veibeskrivelser i Google Maps. På denne lenken ligger alle søkene sortert.
Du kan enkelt gå inn på denne lenken og markere all søkehistorikk, og velge «fjerning av elementer» dersom du ikke vil ha søkehistorikken.
Bjørn Erik Thon i Datatilsynet gikk også gjennom sin egen historikk:
- Det er ting her jeg har søkt på - uten at det ligger noe dramtikk i det - som jeg kanskje synes det er greit at ikke alle vet jeg søker på. Jeg ser for eksempel at jeg søkte på Minmote, uten at jeg vet helt hvorfor. Blar jeg litt tilbake, ser jeg også at jeg har søkt etter katter og USA-tur. Det var fordi vi skulle kjøpe katt og reise på USA-ferie. Denne oversikten sier veldig mye om hva jeg er opptatt av, sier Thon.
Posisjonslogg Smarttelefoner og datamaskiner er utstyrt med posisjoneringsverktøy via GPS, Bluetooth, mobilmaster eller Wi-Fi. Der lagres opplysninger om hvor du har vært når posisjoneringsverktøy har vært skrudd på på enheten.
Her kan du se din posisjonslogg: https://maps.google.com/locationhistory

Når du åpner denne lenken, og du har aktivert posisjoneringsverktøyet, tegnes det opp et detaljert kart over dine bevegelser. I menyen til venstre kan du for eksempel velge å se historikken for én uke.
Denne dataen kan brukes av alle Googles apper og tjenester, og brukes for eksempel dersom du ber Google Maps om retningsbeskrivelser. På bildet i artikkelen ser du undertegnedes bevegelser den siste uka fra 13. november til 19. november.
På smarttelefoner kan du velge å skru av stedstjenester, som også brukes av en rekke apper. På Iphone går du inn på innstillinger->personvern->stedstjenester. Der kan du velge å skru av stedstjenester fullstendig eller for enkelte apper. Skrur du av stedstjenester blir du bedt om å skru den på igjen for eksempel ved bruk av Google Maps. Du har også muligheten til å skru av eller på verktøyet under «personlige innstillinger»-menyen på Android-telefoner.
- Jeg har skrudd av stedshistorikk på min telefon, sier Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.
Aftenposten skrev i forrige uke hvordan norske politikere hadde brukt stedstjenestene på apper som Twitter og Instagram uten å være klar over det.
Google selger deg Du har kanskje stusset på hvordan Google og andre aktører tjener penger på en tjeneste som du bruker helt gratis. Tjenesten er basert på at Google selger informasjonen de sitter på om deg til annonsører som ønsker å treffe en målgruppe.

På denne lenken kan du se hvordan Google velger ut annonser for din bruker: https://www.google.com/ads/preferences/
Her kan kan du enkelt velge bort å få interessebaserte annonser.
- Googles hele hensikt er at de skal tjene penger på deg. Ditt betalingsmiddel er dine opplsyningner. Selv har jeg funksjoner som gjør at jeg får minst mulig annonser via Google, sier Thon.
Hele arkivet Google viser hvilke opplysninger de har samlet opp fra forskjellige apper og tjenester. Disse opplysningene kan du også eksportere og lage et eget arkiv ut av.
Via denne lenken kan du se alle tjenestene som samler inn informasjon om deg og lage et arkiv ut av det: https://www.google.com/takeout
Alt kan deretter lagres lokalt på PC-en.

- Du får disse lenkene midt i fleisen og ser hvor mye Google vet om deg. Dette kan være en øyeåpner for folk, sier Thon.
Full kontotilgang Også tredjeparts apper og enheter er interessert i hva Google vet om deg.
På denne lenken kan du se alle apper og programmer som har tilgang til din konto: https://security.google.com/settings/security/permissions
Dette er typiske funskjoner hvor apper på smarttelefoner ber om tilgang til kontoen din. På undertegnedes Iphone får for eksempel apper tilgang til Google. Funskjoner som Google Chrome og Google Drive har full tilgang til Google-kontoen. Disse kan se og endre nesten all informasjon, og bør bare brukes til programmer du stoler på. Disse tillatelsene kan også oppheves via lenken, dersom et program du ikke ønsker skal ha tilgang, har det.
Via lenken kan du også oppheve all tilgang til Google-kontoen, for eksempel dersom du mister telefonen og ikke ønsker at noen andre skal få tilgang.
Alle dine enheter som bruker Google Dette er en meget kjekk funksjon. Her kan du nemlig se hvilke enheter som har brukt din Google-konto de siste 28 dagene.
Her er lenken til siden: https://security.google.com/settings/security/activity

Googles oversikt forteller deg hvilken enhet som har brukt Google-kontoen din, når den sist brukte den og en omtrentlig posisjon via IP-adressen. Denne tjenesten kan være svært nyttig dersom du for eksempel mistenker at noen har hacket kontoen din. Via disse innstillingene kan du fjerne en fremmed enhets tilgang til Google og endre passord.
Bjørn Erik Thon i Datatilsynet mener slike oversikter som Google lager er svært nyttige, og anbefaler brukere til å kikke på dem selv.
- Det er lurt å gå inn å se på dette innimellom. Hvilke innstillinger du har og slette ting. Du kan ta Facebook-kontoen i samme slengen og gjøre det hele til en personverndag, sier Thon.
