FÅTT NOEN BLÅMERKER: Statsminister Erna Solberg (H) er i gang med sin høyredreining av Norge, men det skjer ikke smertefritt. I en rekke saker har hun møtt kraftig motbør fra opinion og opposisjon, fra regjeringens støttepartier - og fra egne partifeller. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FÅTT NOEN BLÅMERKER: Statsminister Erna Solberg (H) er i gang med sin høyredreining av Norge, men det skjer ikke smertefritt. I en rekke saker har hun møtt kraftig motbør fra opinion og opposisjon, fra regjeringens støttepartier - og fra egne partifeller. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Seks måneder for Erna - seks blåmerker

Legereservasjon, Kina-knefall og landbrukshavari. Her er sakene som har skapt mest bråk for Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) er i gang med sin høyredreining av Norge, men det skjer ikke smertefritt.

I en rekke saker har hun møtt kraftig motbør fra opinion og opposisjon, fra regjeringens støttepartier - og fra egne partifeller.

Reservasjonsrabalder

Internt i Høyre og i regjeringen er hestehandelen med KrF i fjor høst om å tillate leger å reservere seg mot å henvise kvinner til abort, erkjent som regjeringens største nedtur. Saken ble en verkebyll for Erna Solberg og Bent Høie. Meningsmålinger, høyregrasrota og den offentlige debatten ga et tydelig signal: Nei til legereservasjon.

Valgforskerens dom: Johannes Bergh er forsker ved institutt for samfunnsforskning. Han mener sakene Dagbladet har plukket ut, er uttrykk for at regjeringen har sterke meninger, men at det ikke hjelper når man ikke har flertall i Stortinget.- De er nødt til å inngå kompromisser og akseptere noen nederlag. Sett fra regjeringens side er det et spørsmål ved avtalen med KrF og Venstre - hvor god den er eller om de skulle ønske at støttepartiene var mer lojale. - Det blir en utfordring framover å holde den i hevd og få til budsjettet til høsten. I økonomiske spørsmål ser vi at partiene er ganske på linje - det er i verdisaker som landbruk, innvandring og miljø, at det blir problemer, mener Bergh.Han kommenterer enkeltsakene på følgende vis:LEGERESERVASJON: - Reservasjonsretten var absolutt en kinkig sak. Regjeringen feilberegnet reaksjonene og styrken i det å komme i nærheten av abortspørsmålet.DALAI LAMA: - Dalai Lama-saken er et uttrykk for klossete politisk håndverk. Det framsto som om vi ga etter for Kina, mens det var uklart hva vi fikk ut av det. Inntrykket var at verdens rikeste land er mest opptatt av sine egne interesser, og ikke av prinsippene. TOLKEN: - Regjeringen er avhengig av å føre en konsekvent politikk på asyl, men noen saker virker helt urimelige. Her burde regjeringen ha tenkt på forhånd at tolkene burde få en spesiell behandling. UTSIRA: - Her gikk regjeringen på en smell i Stortinget. Saken er politisk sett viktig, fordi den slår sprekker i avtalen med KrF og Venstre. JORDBRUK: - Her gikk Frp og regjeringen i en brutal konflikt. De fikk ikke helt gjennomslag, men saken er ikke nødvendigvis til ulempe for regjeringen og i hvert fall ikke for Frp.

Både Solberg og Høie argumenterte for, og mente at folk ikke forstod forslaget. Da rekordstore 8. mars-tog marsjerte mot regjeringen på kvinnedagen, ble helseministeren og statsministeren enige om at saken måtte få en annen utgang. Til slutt fikk Bent Høie KrF med på å droppe saken.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Fornyes til standard mnd når gratisperioden utløper (99kr/mnd).
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn