Seks måneder for sex med jente (15)

Men varaordføreren slapp å betale erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den tidligere varaordføreren i Kautokeino er i dag dømt til seks måneders fengsel for å ha hatt sex ved flere anledninger med en mindreårig jente.

Fengselsstraffen er i samsvar med  påstanden fra aktor.

- Dette er ikke den alvorligste saken etter sexanmeldelsene hva strafferamme angår. i februar kommer det opp to saker der to menn er tiltalt for seksuell omgang med jenter under 14 år. I disse sakene er det strafferamme på minimum to års fengsel, sier poltijurist Are Meedby ved lensmannskontoret i Alta til NRK etter dagens dom.  

Meedby var aktor i saken mot ex-ordføreren.


Indre Finnmark tingrett frikjente den tidligere ordføreren for erstatningansvar, slik hans forsvarer, advokat Hjallis Bakke, påsto i retten.

Aktor hadde lagt ned påstand om at han måtte betale 100.000 i erstatning.

Ex-politikeren ble dømt til å betale jenta 50.000 kroner i oppreisning - dobbelt så mye som aktor krevde. Han må også betale 3.000 i saksomkostninger.

Mannen ble dømt for overtredelse av straffelovens paragraf 196, 1. ledd, som har en strafferamme på fengsel i inntil fem år.

Aktor fornøyd

Aktor sier til NRK at han er fornøyd med dommen og med at retten har fokusert spesielt på den store aldersforskjellen. 

Mannen var 40 og jenta 15 år da den ulovlige seksuelle omgangen skjedde i 2005. 

Mannen innrømmet i retten at han hadde samleie med jenta flere ganger mens hun var under den seksuelle lavalder på 16 år.

Men han nektet for å ha hatt sex med jenta helt til resultatene av DNA-prøvene kom et halvt år etter anmeldelsen

Retten legger vekt på at varaordførerens posisjon i samfunnet gir et sterkt preg av utnytting i forholdet til den 15 år gamle jenta.

Skjerpende uten kondom

Det er også skjerpende at tiltalte hadde samleie uten bruk av kondom og fare for graviditet. Mannen måtte kjøpe angrepille fordi butikkpersonalet nekte å selge til den unge jenta.

 Det er også skjerpende at mannen forsøkte å presse jenta fra å gå til lege og fra å fortelle om den seksuelle kontakten.

Retten peker på at samleiene skjedde på normale måter og at begge partene var aktive, men mener ikke at det er formildende for tiltalte at han ikke brukte tvang.

De belastningene han har hatt med omtalen i media, er heller ikke noen formildende. Det måtte han ha skjønt som en konskvens av den posisjonen han hadde i lokalsamfunent, mener retten  

Tatt på fersken

Det var i romjula 2005 at saken ble avdekket da jentas foreldre tok affære. De banket på hos varaordføreren mens han hadde sex med den 15 år gamle datteren.

 Saken mot varaordføreren utløste et skred av anmeldelser mot eldre menn som skulle ha hatt sex med unge jenter, og sexkulturen i Kautokeino fikk stor oppmerksomhet i media over hele landet. 

Saken mot varaordføreren har skapt størst oppmersomhet, men fortsatt gjenstår 12 saker mot menn som er mistenkt, siktet eller tiltalt for sex med mindreårige i Kautokeino.

Kripos-etterforskere kommer tilbake til Kautokeino seinere i vinter for å gjøre ferdig etterforskningen av fire saker.

Før dagens dom er en mann dømt for sex-overgrep mot mindreårige i Finnmark-kommunen. En av sakene er henlagt.