DRUKNET PÅ VEIEN:  En tysk redningsarbeider fra Sea-Watch holder her en død flyktninggutt utenfor kysten av Libya. Foto: Christian Buettner/Eikon Nord GmbH Germany/Handout via Reuters
DRUKNET PÅ VEIEN: En tysk redningsarbeider fra Sea-Watch holder her en død flyktninggutt utenfor kysten av Libya. Foto: Christian Buettner/Eikon Nord GmbH Germany/Handout via ReutersVis mer

Seks måneder gammel gutt druknet utenfor Italia. Nå har de funnet et navn til gravstøtta

Flyktet fra Somalia med moren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De frivillige i den tyske organisasjonen Sea-Watch har en ubarmhjertig oppgave. De skal ikke bare prøve å redde druknende flyktninger og migranter på vei til Italia, de må også fiske de døde opp av vannet.

På fredag måtte en av de frivillige, en trebarnsfar, hente en seks måneder gammel baby opp av det kalde vannet. Italienske myndigheter sier nå at babyen trolig er en flyktning fra Somalia, og at moren druknet i forliset.

- Vi visste ingenting om foreldrene, men vi fryktet at de hadde dødd, sier Ruben Neugebauer i tyske Sea-Watch til Dagbladet.

Er identifisert Italiensk politi opplyser om at gutten har initialene ML, skriver Reuters. Politiet viste bilder av gutten til alle som ble reddet opp av vannet og fant guttens onkel. Derfor har de babyens navn, og gutten slipper å begraves i en anonym grav.

400 personer var om bord i trebåten. 135 ble reddet, 45 døde hentet opp av vannet og resten gikk ned mot bunnen av Middelhavet.

- De 45 likene var trolig folk som var oppe på dekk. Med en trebåt så vil de på dekk falle ned i vannet, og det er dem vi finner flytende, men du har mange folk under dekk som ikke kan komme seg ut. Hvis båten synker er det ikke mulig å få hentet ut dem som er under dekk, sier Neugebauer.

Begravd i Italia Minst 2510 mennesker har måttet gi tapt på havet i år. Det tyske redningsteamet fraktet de 135 levende de reddet inn til land. De døde ble gitt til den tyske marinen.

- De skal trolig bli begravd på Sicilia eller på fastlandet, sier Neugebauer.

Mannen som plukket babyen opp av vannet, er nå inne til debrifing.

- Han har det bra. Skipet er nå tilbake i havna for mannskapsbytte. Jobben er ganske tung, også for deres mentale helse, så det er ikke bra å være for lenge ute.

48 810 personer til Italia Slik som bildet av Aylan Kurdi på stranda i Tyrkia ble i fjor høst, er den døde flyktningbabyen i ferd med å bli et symbol på årets flyktningtragedie i Middelhavet.

- Det var en vanskelig avgjørelse å publisere dette bildet, men i dette spesielle tilfellet krevde den alvorlige situasjonen det, sier Neugebauer

48 810 personer har kommet med båt fra det krigsherjede Libya til Italia så langt i år. Det har vært 74 prosent menn, 16 prosent barn og 10 prosent kvinner.

OVER HAVET: Det kom desidert flest flyktninger og migranter over Hellas-ruta i fjor, faktisk hele 850 000. Men det er denne ruta EU/Tyrkia-avtalen skal ha stengt nå. 150 000 kom via Italia i fjor. Grafikk: Kjell Erik Berg
OVER HAVET: Det kom desidert flest flyktninger og migranter over Hellas-ruta i fjor, faktisk hele 850 000. Men det er denne ruta EU/Tyrkia-avtalen skal ha stengt nå. 150 000 kom via Italia i fjor. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

Topp sju ankomstland via Italia-ruta i år er Nigeria (15 prosent), Gambia (10 prosent), Somalia (9 prosent), Elfenbenskysten (8 prosent), Eritrea (8 prosent), Guinea (8 prosent) og Senegal (7 prosent).

- Den eneste grunnen til at dette skjer er at vi tvinger dem om bord i båten, fordi vi nekter dem en lovlig måte å søke asyl på. Det er vår feil at de går om bord i båten, sier Neugebauer til Dagbladet.