Seks måneder i fangenskap

En tobarnsfar fra Australia, en student fra en finere London-forstad, med en drøm om å bli astronaut. De er bare to av 300 fanger amerikanerne fortsatt holder på Cuba. Les Camp X-ray-fangenes historier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De terrormistenkte fangene på Guantanamo på Cuba har sittet i seks måneder nå. Omkring 300 menn holdes fanget, mistenkt for å være medlemmer av bin Ladens al-Qaida eller Taliban. Eller begge deler.

Vestlige representanter

De fleste har bakgrunn fra Midt-Østen, men minst et dusin er oppdratt i vesten med privilegier og rettigheter ingen av deres medinnsatte har hatt i livet. Forholdene de lever under nå ligger milevis fra noe de noensinne har opplevd.

Amerikanske myndigheter vil ikke si mye om fangene, men litt om deres identitet har lekket ut i media. En håndfull er fra Storbritannia, Frankrike og Australia. Det finnes også noen svensker og dansker blant dem, skriver ABCnews.

Australsk rodeorytter og slakter

En av dem vi vet mest om er David Hicks. Australieren slutta på high scool før han var ferdig og begynte å reise i stedet. Han er 26 år.

I desember i fjor ble han tatt til fange, da Nord-Alliansen tok den afghanske byen Kunduz. Han skal ha forsøkt å rømme utkledd som en av lokalbefolkningen, med skjegg og afghanske klær. Men hans blågrønne øyne avslørte ham.

I januar ble han brakt til Cuba med fly. Det ble raskt klart at han måtte ha spesiell oppmerksomhet fra fangevokterne. Han klarte å komme ut av håndjernene, og måtte teipes fast til flysetet resten av turen.

- Før jeg drar herfra skal jeg drepe en amerikaner, ropte han ved ankomsten til Cuba.

Men Hicks er ikke oppdratt i en militant, muslimsk famile. Han er født i Adelaide, en protestantisk by kjent for alle kirkene sine.

Familien er av arbeiderklasse, og foreldrene skilte seg da han var ti. Han forlot hjemmet som 14-åring, bodde en stund på barnehjem og jobba på forskjellige bondegårder.

Som 21-åring ble han gift og paret fikk to barn. På denne tida jobba David som slakter og dessuten på rodeobanen.

Men så brøt forholdet hans sammen, og han bestemte seg for å dra ut i verden.

I 1999 ble han med i Kosovos frigjøringshær. Turen varte bare i seks uker, men i løpet av den tida ble Hicks brennende opptatt av islam. Han besøkte lokale moskeer og ba om å bli kalt Mohammed Dawood. Noen måneder senere dro han til Pakistan, der han skal ha deltatt i kamper mot indiske tropper i Kashmir.

Amerikanerne mener han dro derfra til Afghanistan for å bli med i Osama bin Ladens terrororganisasjon al-Qaida.

Hicks har ikke hatt noen kontakt med omverdenen siden han ble tatt til fange, bortsett fra et brev fra foreldrene levert av Røde Kors.

Faren Terry forsvarer sin sønn, og sier at det ikke finnes bevis for at David ble med i al-Qaida. Alt han vet er at sønnen kjempet mot Nord-Alliansen.

Nok en australier sitter i fangeleiren på Cuba. Mamdouh Habib er født i Egypt, og er en kjent sympatisør av radikal islamisme. Mamdouh har fire barn. Familien sier han ikke har vært med i al-Qaida, men at han måtte dra til Pakistan i fjor sommer for å lete etter en mulimsk skole til sine barn.

Den høflige studenten

Studenten Feroz Abbasi er fra Storbritannia, opprinnelig fra Uganda.

Han har bodd i en rik forstad til London siden han var 8. Vennene beskriver ham som en flink student med gode manerer, interessert i Michael Jackson og rulleskøyter.

Som barn drømte han om å bli Storbritannias første svarte astronaut.

Abbassi studerte data før han tok en pause for å dra rundt i Europa og finne ut hva han ville. Han skal ha konvertert til islam etter å ha blitt overfalt i Sveits. Han søkte trøst i moskeen.

Våren 2000 begynte bodde han i en moske i London. Deretter skal han ha dratt til Afghanistan.

Hans mor, som er sykepleier, tror han ble hjernevasket.

Også Feroz ble fanget etter at Kunduz falt.

Dagdrivergjengen

Minst tre andre briter sitter i Camp X-ray.

Shafiq Rasul, Asif Iqbal og Ruhal Ahmed kommer fra byen Tipton, ikke langt fra Birmingham. Der var de kjent som dagdrivere, men får de beste skussmål fra innbyggerne i byen. 24 år gamle Rasul jobba deltid på en el-butikk, etter at han slutta på jus, skriver Guardian.

Rasul oppførte seg vestlig, med røyking, drikking og jenter på programmet. De to andre hadde lignende interesser. Og de måtte tvinges til å praktisere sin tro.

Derfor tror de som kjenner guttene at det også her dreier seg om hjernevasking.

Iqbal, 20, foretrekker biljard og fotball framfor politikk har faren fortalt. Som barn gikk Iqbal på en katolsk skole.

Alle tre forsvant mens de reiste i Pakistan høsten 2001. New York Times skriver at Rasul skulle på datakurs.

Høyt utdannede fanger

- Flere av fangene er høyt utdannet, og minst en av dem er fra den vestlige delen av verden, sier David Walters, en av lederen for militærpolitiet som tar seg av fangene.

- En annen er en høyt utdannet araber. En mann hevder han har to hovedfag fra et amerikansk universitet. En annen sier han er ferdig med studiene ved University of Wisconsin.

Essa Kahn, 23, er homøopat, og skal ifølge familien blitt tatt til fange ved en feil.

Han drev bare en klinikk i den afghanske byen Mazar-i-Sharif.

Familien til Fawzi al-Odeh, 24, sier også at sønnen ikke skulle vært fengslet. Han dro til Pakistan for å bli med i muslimsk hjelpearbeid.

Knallharde forhold

Menn som Hicks, Abassi, Rasul og Iqbal lever nå under forhold som sannsynligvis er svært mye verre enn de noen gang har opplevd hjemme. De sitter i små celler som er opplyst av lyskastere hele døgnet. På dagen må de holde ut den steikende varme sola.

- Bush-administrasjonen kan ikke holde folk innesperret uten dom, sier Kenneth Roth i Human Rights Watch.

Protester fra Amnesty, EU, menneskerettighetsgrupper, advokater, intellektuelle og andre har imidlertid ikke hjulpet.

Frankrike, Danmark og Sverige har bedt om å få sine statsborgere utlevert. Men det er lite håp for at noen av fangene får sone i sine egne land.

Det har nå gått seks måneder siden opprettelsen av fengselet på Cuba. Ingen av fangene har blitt fremstilt i noen rettsal.

Hva synes du om behandlingen av fangene? Delta i debatten.

<B>DAVID HICKS:</B> Her med ekskona Jodie Sparrow. Bildet er tatt i Australia, der David kommer fra. Hans far mener sønnen ikke er medlem av al-Qaida, men forteller at han var med i kampene mot Nord-Alliansen. Nå sitter Hicks strengt bevoktet på Cuba.
<B>GUANTANAMO BAY, CUBA:</B> Bildet er fra mars i år. En fange følges til forhør.
DÅRLIGE FORHOLD:</B> Foto delt ut av det amerikanske forsvarsdepartementet. Taliban- og al-Qaida-medlemmer holdes innesperret bak høye piggtrågjerder, nøye passet på av militærpoliti.
SITTER INNESPERRET:</B> Barndomsbilde av Shafiq Rasul fra Tipton i Storbritannia. Shafiq er en av de tre britene som holdes fengslet på Guantanamo. Hans slektninger benekter at han er medlem av al-Qaida. Hjemme i Storbritannia studerte han jus, før han begynte å jobbe i en el-butikk. Han var ikke religiøs, og skal ifølge vennene ha vært opptatt av helt vanlige ting 24-åringer liker: jenter, øl og sport.