Seks måneder i fangenskap

En tobarnsfar fra Australia, en student fra en finere London-forstad, med en drøm om å bli astronaut. De er bare to av 300 fanger amerikanerne fortsatt holder på Cuba. Les Camp X-ray-fangenes historier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De terrormistenkte fangene på Guantanamo på Cuba har sittet i seks måneder nå. Omkring 300 menn holdes fanget, mistenkt for å være medlemmer av bin Ladens al-Qaida eller Taliban. Eller begge deler.

Vestlige representanter

De fleste har bakgrunn fra Midt-Østen, men minst et dusin er oppdratt i vesten med privilegier og rettigheter ingen av deres medinnsatte har hatt i livet. Forholdene de lever under nå ligger milevis fra noe de noensinne har opplevd.

Amerikanske myndigheter vil ikke si mye om fangene, men litt om deres identitet har lekket ut i media. En håndfull er fra Storbritannia, Frankrike og Australia. Det finnes også noen svensker og dansker blant dem, skriver ABCnews.

Australsk rodeorytter og slakter

En av dem vi vet mest om er David Hicks. Australieren slutta på high scool før han var ferdig og begynte å reise i stedet. Han er 26 år.

I desember i fjor ble han tatt til fange, da Nord-Alliansen tok den afghanske byen Kunduz. Han skal ha forsøkt å rømme utkledd som en av lokalbefolkningen, med skjegg og afghanske klær. Men hans blågrønne øyne avslørte ham.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer