Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seks menn dømt for kunsttyveriet i Bergen

Seks menn er dømt til fengsel fra ett år og opp til tre år og fire måneder for kunsttyveriet i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet:) Alle de seks tiltalte nektet for at de hadde opptrådt som en del av en organisert og kriminell gruppe. Dette ble de trodd på av Bergen tingrett, og slapp dermed unna påstanden om at de skulle dømmes etter den såkalte mafiaparagrafen.

Vil vurdere dommen De seks mennene er dømt til fengsel fra ett år og åtte måneder til tre år og fire måneder, ifølge BT.no. Dette er noe lavere enn påstanden som aktor og politiadvokat Magne Sylta la ned for tingretten.

- Påtalemyndigheten er glad for at tingretten er enig med oss i at de tiltalte har forstått hva de har vært med på. Når det gjelder straffelovens paragraf 60 A, den såkalte mafiaparagrafen, så er det naturlig at vi vurderer rettens forståelse når vi sender en innstilling til statsadvokaten i spørsmålet om en mulig anke, sier politiadvokat Magne Sylta til Dagbladet.

I dommen står det at retten mener det er to hovedmenn som har bedt sine venner om hjelp til å utføre et tyveri, og ikke som en gruppe som er organisert for å foreta en eller flere kriminelle handlinger.

Politiadvokat Magne Sylta ønsker ikke nå å kommentere straffeutmålingen. To av de tiltalte erkjente tyveriet før straffesaken startet. De fire andre erkjente under rettssaken at de hadde satt fyr på to biler omtrent samtidig med innbruddet. Det bidro til at politiet først rykket ut mot bilene som stod i brann.

4,1 millioner Under rettsforhandlingene i tingretten kom det fram at tyveriet av kinesiske kunstgjenstander fra Vestlandske kunstindustrimuseum i Bergen har kostet muséet 4,1 millioner kroner. De seks mennene er dømt for tyveri at 25 kinesiske gjenstander fra muséet 5. januar i år. Tre gjenstander ble knust under tyveriet.

Bergen tingrett har funnet det bevist at alle de seks tiltalte må bli å domfelle for både medvirkning til grovt tyveri og grove skadeverk. De domfelte har nå to uker på seg for å ta stilling til om de vil anke dommen.

STJÅLET: Dette er blant gjenstandene som ble stjålet i Bergen. På bildet kan man blant annet se en porselensbok, en kniv av jade, en stor papirvekt og en kinesisk bok. Foto: Kunstmuseene i Bergen
STJÅLET: Dette er blant gjenstandene som ble stjålet i Bergen. På bildet kan man blant annet se en porselensbok, en kniv av jade, en stor papirvekt og en kinesisk bok. Foto: Kunstmuseene i Bergen Vis mer