Seks meter dypt gørr et skikkelig kulturminne

Lille Lungegårdsvann i sentrum av Bergen skal renses for første gang i historien. På bunnen ligger kloakk, søppel og gørr samlet gjennom århundrer. Arkeologene gleder seg.

PÅ JAKT ETTER DASSMOSE: Toalettpapir fra gamle dager kan være en av skattene i Lille Lungegårdsvann i Bergen. Foto: Kirsten M.Buzzi/Dagbladet
PÅ JAKT ETTER DASSMOSE: Toalettpapir fra gamle dager kan være en av skattene i Lille Lungegårdsvann i Bergen. Foto: Kirsten M.Buzzi/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Lille Lungegårdsvann i sentrum av Bergen skal renses for første gang i historien. På bunnen ligger kloakk, søppel og gørr samlet gjennom århundrer. Arkeologene gleder seg.

Gørra på bunnen av Smålungeren - som Lille Lungegårdsvann heter i bergensk dagligtale - skaper luktproblemer. Derfor skal det renses opp. Men først vil forskerne altså lete etter tusen år gammelt dopapir.

Kulturminne

- På bunnen er det seks meter med gørr. Et fantastisk kulturminne, sier en entusiastisk førsteamanuensis Knut Krzywinski ved Universitetet i Bergen til Bergens Tidende.

Nå har forskerne søkt om støtte til et prosjekt der man går gjennom de svovelholdige massene før de ødelegges.

- Ingen andre steder kan vi finne byens forurensningshistorie så konsentrert og urørt, sier Krzywinski.

Dassmose

Boreprøver har ført til funn av alger, pollen, bjørkefrø og mose. Biolog Krzywinski forteller at alt som havner i slike sedimenter, blir bevart. Derfor er det mulig å finne spor etter aktiviteter på land gjennom historien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer