Seks millioner nordmenn - i 2028, kanskje

Men dagens jubilant finner vi aldri, sier tallekspert.

 NYTTÅRSBARNET - PÅ SEKUNDET:   Innbygger nr. 5 million greier ikke statistikerne å plukke ut, selv om jubileumsdatoen er 19. mars. Men årets nyttårsbarn ble svært eksakt Jonathan Kvammen Solli, født på Stavanger Universitetssjukehus 1. januar klokka 00.01 - her i sitt første møte med stolte storesøsken: Jonas (8) og June (3). Arkivfoto: Tommy Ellingsen, Scanpix.
NYTTÅRSBARNET - PÅ SEKUNDET: Innbygger nr. 5 million greier ikke statistikerne å plukke ut, selv om jubileumsdatoen er 19. mars. Men årets nyttårsbarn ble svært eksakt Jonathan Kvammen Solli, født på Stavanger Universitetssjukehus 1. januar klokka 00.01 - her i sitt første møte med stolte storesøsken: Jonas (8) og June (3). Arkivfoto: Tommy Ellingsen, Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett etter midnatt spratt «folketellingstaksameteret» til Statistisk Sentralbyrå over fem millioner.

Klokka 11 var vi 5.000.085 mennesker her i landet, ifølge aller ferskeste statistikk.

Tallene pr. 1. januar i år viser at i alt 407.262 personer av snaut fem millioner som oppholdt seg i landet da, er utenlandske statsborgere - altså under ti prosent.

Men hvem som ble nordmann nummer 5.000.000, blir neppe noen gang konstatert med hundre prosent sikkerhet. Milepælen kan ha blitt rundet allerede før helgen.

- Finner aldri jubilanten - Hvis ledelsen her setter inn ressurser på å finne det ut, kan vi være ganske nær svaret i månedsskiftet april/mai. Men vi kan aldri finne selve jubileumspersonen. Det som er helt sikkert, er at vi skal feire begivenheten her med kake klokka 14 i dag. Kanskje det blir fem millioner lys på den, sier forsker Helge Brunborg, som har frontet jubileet for den nasjonale tallmaskinen.

- Når blir vi seks millioner?

- Prognosene nå sier i 2028. Men der vil den økonomiske utviklingen her i landet og ute i verden spille inn. Året 2028 er basert på at relativ inntekt i forhold til andre OECD-land etter hvert vil gå noe ned.

Var nummer 3.053.260 Brunborg selv, som blir 68 i vår, har regnet ut  han var nordmann nummer 3.053.260.

Til de som lurer på DET regnstykket: Brunborg tar folketallet pr. 1.1. 1944 (3.045.337) og legger til netto folkevekst pr. dag fram til bursdagen 8. april.

Han er født i 1944 - og vi ble tre millioner en gang i 1942.

Dagens fem millioner-tall er ikke helt pålitelig fordi meldingene om fødsler, dødsfall, innflyttinger og utflyttinger kommer fra fra noen dager til flere måneder etter at de skjedde.

Det er SSBs IT-mann på Kongsvinger, John Sjørbotten, som har telt opp og ajourført statistikken fra dag til dag fram til jubilumsdatoen.

10.000 flyttet hjem igjen Opptellingen for 2011 viser at flere innvandrere enn nyfødte ble registrert som nye nordmenn - 80.000 mot 60.000.

Skjønt blant de 80.000 er det om lag 10.000 som er født og oppvokst i Norge, men har bodd en tid i utlandet.

Hvor mange mennesker som til enhver tid oppholder seg her i landet, finnes det ingen nøyaktige registreringer over.

18.000 ulovlige - Beregninger tilsier at rundt 18.000 mennesker oppholder seg ulovlig. To tredeler er asylsøkere som er fått avslag på søknad uten å reise ut. Den andre tredelen er turister som blir her lenger enn de har lov til med tre måneders turistvisum. På den annen side er det også «et par titusener» med registrert norsk adresse som IKKE lenger er her, for eksempel utenlandsstudenter og polakker som ikke har meldt fra at de har reist til et annet land for å jobbe, sier jubileumsforskeren.

- Hva sier du til professor Ståle Dyrviks beregninger om at vi hadde vært 7-8 millioner nordmenn nå uten masseutvandringen til USA på 1800-tallet?

- Hans beregninger går jeg alltid god for !

 TALLJUBILANT:   Forsker i Statistisk sentralbyrå, Helge Brunborg (68), har beregnet at han selv var nordmann nummer 3.053.260. Og prognosene sier at vi runder seks millioner mennesker her i landet i 2028. Foto: Cornelius Poppe, SCANPIX
TALLJUBILANT: Forsker i Statistisk sentralbyrå, Helge Brunborg (68), har beregnet at han selv var nordmann nummer 3.053.260. Og prognosene sier at vi runder seks millioner mennesker her i landet i 2028. Foto: Cornelius Poppe, SCANPIX Vis mer