TOPP 10: John Fredriksen, som fredag avholdt sin årlige julelunsj på ærverdige Theatercafeen, er å finne på en niende plass topp 10-listen til Lloyd's List. Foto: Eivind Yggeseth/Finansavisen
TOPP 10: John Fredriksen, som fredag avholdt sin årlige julelunsj på ærverdige Theatercafeen, er å finne på en niende plass topp 10-listen til Lloyd's List. Foto: Eivind Yggeseth/FinansavisenVis mer

Seks nordmenn blant verdens mest innflytelsesrike i shipping

Kun én når inn på topp 10-listen til Lloyd's List, og han har til gjengjeld kypriotisk pass.

(Hegnar.no) Shippingnettstedet Lloyd's List har publisert sin årlige rangering over de 100 mest innflytelsesrike personene i shipping.

Inkluderes en utflyttet sveisersønn oppvokst på Etterstad i Oslo, er det seks nordmenn som setter sitt preg på listen.

Sveisersønnen er selvfølgelig John Fredriksen som fredag avholdt sin årlige julelunsj på ærverdige Theatercafeen.

Han har tidligere toppet listen, og sniker seg i år akkurat inn på topp 10-listen med en finfin niende plass.

Gammel kompanjong

Neste norske navn på listen er DNB-direktør Kristin Holth på en 34. plass.

12 plasser bak henne finner vi Fredriksens gamle kompanjong Tor Olav Trøim som nå satser storstilt på egenhånd i blant annet rigg, tørrlast og LNG-shipping, gjennom henholdsvis Borr Drilling, 2020 Bulkers og Golar LNG.

Fredriksens tørrlastsjef, Golden Ocean-topp Birgitte Vartdal, havner på en 62. plass, mens sjef i Höegh LNG, Sveinung J. S. Støhle, er nummer 79.

Siste nordmann på den prestisjefulle listen er konsernsjef Thomas Wilhelmsen i Wilh. Wilhelmsen-gruppen på 82. plass.

Listen toppes av IMO-sjef Kitack Lim som med de nye bestemmelsene, blant annet relatert til svovelinnhold i drivstoff, som innføres i 2020 er i ferd med å sette et kjempepreg på shippingbransjen.

Klar med pengesekken

John Fredriksen kontrollerer en rekke rederier innen flere forskjellige segmenter, deriblant tankrederiet Frontline, tørrlastrederiet Golden Ocean, LNG-rederiet Flex LNG, samt det skipseiende selskapet Ship Finance.

I tillegg eier han riggselskapene Seadrill og Northern Drilling.

- Vi forsøker å spre investeringene våre, men ser hele tiden på muligheter for gode kjøp i shipping og offshore. Der kan det dukke opp ting nå. Og vi er i en situasjon der vi sitter på en solid cashbeholdning og kan handle raskt, uttalte Fredriksen til Finansavisen lørdag.

Han sa seg godt fornøyd med 2018 inntil det siste børsfallet.

- Men neste år blir det nok ruglete på grunn av den politiske situasjonen i verden med fare for en eskalerende handelskrig. Dette gir ringvirkninger for skipsfarten og kan også påvirke olje og offshore, sa han.

Flere økonominyheter

Går for gull med Arne Fredly i 2020
Meglerhus høyner i laks – dette er favorittene
-Forsterket etter forrige ukes turbulens