Seks norske freds-arbeidere voldtatt i tjeneste

Utsatt for grove seksuelle overgrep mens de har vært i tjeneste i utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bistandsarbeidere reiser til Afrika, Midtøsten og Latin-Amerika for å hjelpe mennesker i nød og ofre for naturkatastrofer, men noen av dem ender med selv å bli ofre for voldtekter, voldtektsforsøk og andre seksuelle overgrep.

70 prosent av dem som gjør bistandsarbeid i utlandet, er kvinner.

Ifølge en gjennomgang Aftenposten har gjort, er minst seks bistandsarbeidere, fem av dem i Fredskorpset, blitt utsatt for seksuelle overgrep siden 2004.

En av dem som ble rammet, var en norsk kvinne fra Flyktninghjelpen som jobbet gratis for palestinske barn i regi av UNICEF. I 2008 ble hun overfalt og voldtatt av fire unge palestinere i sitt hjem i Beit Hanina.

Gjerningsmennene ble tatt og dømt til 14 års fengsel, noe som ikke er noen selvfølge mange steder når kvinnelige bistandsarbeidere er rammet.

En Fredskorps-deltaker ble voldtatt av en ansatt hos den lokale samarbeidspartneren. Saken endte aldri i retten, selv om mannen mistet jobben.

- Det er klart dette er et problem. Utsendte som er på jobb i utlandet, må ta spesielle forholdsregler og være forsiktige. Det går på kulturforståelse, å skjønne hvilket samfunn man lever i, sier samfunns- og informasjonssjef Rolf A. Vestvik i Flyktninghjelpen.

Utenlandssjef Gunnar Andersen understreker at slike saker er klare lovbrudd og skal behandles som det.

De seks tilfellene Aftenposten har funnet fram til, er trolig ikke de eneste. I tillegg kommer en rekke tilfeller der hjelpearbeiderne har greid å komme seg bort i tide. (NTB)