Seks nye år

Tarja Halonen fortsetter som Finlands president. – Mandag er det tilbake på jobb, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De endelige resultatene fra presidentvalget i Finland gir sittende president Tarja Halonen en oppslutning på 51,8 prosent. Sosialdemokraten Halonen fikk flest stemmer i den første valgomgangen tidligere i vinter, men klarte ikke å oppnå de nødvendige 50 prosent av stemmene som ville sikret henne seieren i første valgomgang.

Den konservative utfordren Sauli Niinisto innrømmet søndag kveld nederlaget. Han gratulerte Halonen med et kyss på hånden og følgende replikk:

– Mannen har tapt.

– Bra for demokratiet

Da alle stemmene var talt opp, satt Niinisto igjen med en oppslutning på 48,2 prosent.

– Valget har vært bra for demokratiet. Folk har vært svært ivrige. Man kan si at politikken har kommet tilbake, sier den gjenvalgte presidenten.

I to målinger fredag fikk president Halonen henholdsvis 51 og 55 prosent av velgernes støtte, et knapt overtak på Niinisto. Søndag kom Halonen likevel ut av valglokalene med tomlene i været for å markere sin klokkertro på dette går den rette veien.

– Jeg stoler på folket vårt. Jeg er sikker på at de velger meg, sa 62-åringen smilende.

Jens gratulerer

Statsminister Jens Stoltenberg var raskt ute med å gratulere Halonen med valgseieren.

– Det er en spesiell glede for meg å gratulere deg med gjenvalget som Finlands president. Jeg ser fram til godt samarbeid i årene som kommer, lyder Stoltenbergs hilsen.

Siden 2000 har sosialdemokratiske Halonen sittet som president, før det var hun utenriksminister. Det har vært gjengs oppfatning at hun vil hale årets valg i havn, men valgdagsmålingene bekreftet tendensen de siste ukene: De konservatives presidentkandidat, Sauli Niinisto (57) tok innpå. (ANB-AP)