Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seks nye dømt til døden på grunn av Xinjiang-uroen

Uiguraktivister kaller dommene politiske.

SEKS DØDSDØMT: Tiltalte føres inn i et rettslokale i Urumqi i den selvstyrte regionen Xinjiang nordvest i Kina, der det torsdag ble avsagt tre nye dødsdommer etter urolighetene som rystet området i juli i år. Dermed er antallet dødsdømte etter den blodige uroen kommet opp i ni. Nesten 200 mennesker mistet livet i sommerens sammenstøt mellom uigurer og han-kinesere, de to største folkegruppene i Xinjiang. Foto: REUTERS/SCANPIX
SEKS DØDSDØMT: Tiltalte føres inn i et rettslokale i Urumqi i den selvstyrte regionen Xinjiang nordvest i Kina, der det torsdag ble avsagt tre nye dødsdommer etter urolighetene som rystet området i juli i år. Dermed er antallet dødsdømte etter den blodige uroen kommet opp i ni. Nesten 200 mennesker mistet livet i sommerens sammenstøt mellom uigurer og han-kinesere, de to største folkegruppene i Xinjiang. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

En kinesisk domstol har avsagt seks nye dødsdommer etter uroen i Xinjiang-regionen i juli. Uiguraktivister kaller dommene politiske.

De nye dødsdommene ble avsagt av Folkedomstolen i Xinjiangs regionhovedstad Urumqi torsdag, meldte det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Tre av de dødsdømte fikk utsettelse av henrettelsen i to år.

En av de dødsdømte har et navn som tyder på at han er han-kineser og altså tilhører flertallsbefolkningen i Kina. Mannen heter ifølge domstolen Han Junbo.

En annen han-kineser, Liu Bo, ble dømt til ti års fengsel.

Omgjøres

Dødsdommer med utsettelse innebærer vanligvis at dommene blir omgjort til livsvarig fengsel. De tiltalte som fikk sine dommer torsdag, var funnet skyldige i år ha medvirket til sammenstøtene mellom muslimske uigurer og han-kinesere.

Mandag ble seks andre dømt til døden i forbindelse med sammenstøtene som kostet nesten 200 mennesker livet.

En av de dødsdømte torsdag ble funnet skyldig i å ha slått to personer til døde sammen med en av de andre tiltalte, i tillegg til å stjele en mobiltelefon og et armbånd.

I alt 21 personer er siden mandag stilt for retten og dømt i saker som gjelder opptøyene i Xinjiang. Tidligere rapporter går ut på at i alt 700 personer holdes varetektsfengslet etter opptøyene.

Voldsomhetene begynte 5. juli da folk tilhørende den i hovedsak muslimske folkegruppen uigurer gikk løs på han-kinesere i regionhovedstaden Urumqis gater. Ifølge offisielle tall ble 197 personer drept og rundt 1.600 såret i angrepene.

To dager senere svarte han-kinesere med å angripe uigurer, men antallet drepte og sårede etter disse opptøyene er ikke blitt oppgitt.

- Politiske dommer

- Disse dommene er først og fremst politiske og symbolske handlinger, en form for propaganda, sier uiguraktivisten Dilxat Raxit, talsmann for Verdens uigurkongress, en organisasjon med hovedsete i Tyskland.

Ifølge Dilxat Raxits kilder i Xinjiang skal de som nå er dømt ikke ha fått lov til å velge sine egne forsvarere, og bare fått snakke med advokater i ti minutter før rettssakene begynte.

Rebiya Kadeer, leder av Verdenskongressen, sier på New Zealand, der hun er på besøk, at dødsdommene vil «øke raseriet» blant uigurene.

Innbyggere i Urumqi opplyste torsdag på telefon til nyhetsbyrået AFP at situasjonen var rolig, men at det fortsatt er stort nærvær av sikkerhetsstyrker.

- Vi er ikke altfor bekymret, men vi kan ikke senke årvåkenheten. Opprørspolitiet er fortsatt på vakt i travle gater, sier en forretningskvinne som ikke vil oppgi navn.

NTB


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media