Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seks nye foreldreløse barn

Bilen stanset ikke for rutinekontroll. Mor og far døde. Seks nye foreldreløse barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Fotografen Chris Hondros er innrullert i de amerikanske styrkene i Irak. Onsdag ettermiddag var han med en amerikansk patrulje på rutineoppdrag i byen Tal Afar som ligger nær Mosul i Nord-Irak. Befolkningen er hovedsakelig turkmensk.

Kontrollerer alle

Tyrkia protesterte intenst i fjor da amerikanske styrker gjennomførte angrep i byen.

Hondros tok den sjokkerende bildeserien av rutinehendelsen på en tilfeldig veistrekning i landet der det skal holdes valg om ni dager.

De amerikanske styrkene blir stadig angrepet av bilbomber som eksploderer idet de passerer patruljer som den Hondros deltok i. De amerikanske soldatene har ordre om å stanse og kontrollere alle biler. Særlig etter mørkets frambrudd.

Bil nærmer seg

En bil kom kjørende mot denne patruljen. Noen varslet om at «Bil nærmer seg». En skuddsalve ble avfyrt, men bilen stanset ikke. Da ble mange skuddsalver avfyrt og bilen stanset mot en fortauskant.

Da soldatene og fotograf Hondros nærmet seg forsiktig, hørtes barnegråt.

 LIVREDDE:  Med blod i ansiktet og på hendene gråter barna, mens soldatene prøver å trøste dem. Alle foto: Chris Hondros/Getty Images/All Over Press
LIVREDDE: Med blod i ansiktet og på hendene gråter barna, mens soldatene prøver å trøste dem. Alle foto: Chris Hondros/Getty Images/All Over Press Vis mer

Ut av bilen hentet soldatene i alt seks barn fra baksetet. Ei jente hadde fått et kutt i fingeren. En gutt et sår i ryggen som blødde sterkt, men som ikke var livstruende. Han ble forbundet av soldatene som forsøkte å trøste de gråtende barna.

I bilens forseter satt en kvinne død, og en mann bak rattet. Han var truffet så mange ganger at hodeskallen hadde kollapset.

-  Hvorfor skjøt de? Hvorfor skjøt de? Vi har ingen våpen. Vi skulle bare hjem, ropte tenåringsjenta som satt med sine søsken i baksetet.

Om igjen og om igjen.

Ingen gode nyheter

Det kommer ingen gode nyheter fra Irak i dagene før valget. I krigsrettssaken mot de tre britiske soldatene som mishandlet fanger i Irak, blir det hevdet at soldatene hadde fått ordre om å «ta fangene hardt».

Den opplysningen står i grell kontrast til forsikringen fra statsminister Tony Blair i Underhuset om at de britiske styrkene fortjener sitt gode rykte.

Mishandlingen er et avvik hos noen få, var Blairs budskap.

LIVREDD: Denne lille gutten har akkurat sittet i bilen med sine fem søsken og sett foreldrene bli skutt av amerikanske soldater.
LIVREDD: Denne lille gutten har akkurat sittet i bilen med sine fem søsken og sett foreldrene bli skutt av amerikanske soldater. Vis mer

Avisa Daily Telegraph skrev i går at Storbritannia forsøker å få USA til å utarbeide en timeplan for tilbaketrekning av amerikanske og britiske styrker fra Irak. Britiske myndigheter ser dette i sammenheng med at en ny, irakisk regjering vil ta over med mandat fra et valg etter den 30. januar.

BESKUTT: Amerikanske soldater har ordre om å stanse alle biler. Da denne bilen ikke stanset etter advarsler, ble familiens mor og far drept.
UTRØSTELIG: Den lille jenta skriker i fortvilelse med en bevæpnet amerikansk soldat ved hennes side. Jenta er dekket i blod. Foreldrene hennes er akkurat blitt skutt og drept av amerikanske soldater, mens hun selv satt i baksetet med sine fem søsken.
UTRØSTELIGE