Donald Trumps mur:

Seks ord Trump kan komme til å angre på

Allerede før han erklærte unntakstilstand, varslet presidentens politiske motstandere søksmål. Særlig én setning kan koste Trump dyrt.

UTEN MANUS?: Én setning fra Trumps 50 minutter lange og kaotiske tale og pressekonferanse fredag, kan hefte presidentens ambisjoner om å bygger mur langs den 3201 kilometer lange grensa. Video: AP Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da USAs president Donald Trump erklærte unntakstilstand i fredag ettermiddag, trådte 136 lover i kraft som gir han tilgang til en pengepott på åtte milliarder dollar. Uten at pengene blir bevilget over statsbudsjettet.

Disse pengene vil han bruke til å bygge en mur langs den meksikansk-amerikanske grensa. For å stanse «invasjonen» fra sør. For å håndtere «krisen» i grenseområdet. For å oppfylle sitt største og mest konkrete valgløfte.

Men én setning fra Trumps 50 minutter lange og kaotiske tale og pressekonferanse fredag, kan hefte presidentens ambisjoner om å bygge mur langs den 3201 kilometer lange grensa.

«Falsk krise»

Lovverket som lar Trump erklære en unntakstilstand, og som gir ham mer makt, har ingen spesifikk definisjon av hva som utgjør en «krise». Det blir dermed et definisjonsspørsmål.

Men det hjelper neppe at Trump sa følgende seks ord om unntakstilstanden han erklærte fredag:

- I didn’t need to do this.

På norsk:

- Jeg hadde ikke trengt å gjøre dette.

Tidligere i uka sa Trump sågar at muren er på «veldig god vei».

«Falsk krise», skriver lederavdelinga i New York Times om Trumps erklæring. Men da en Playboy-journalist og en CNN-journalist stilte spørsmål om Trumps faktagrunnlag etter talen fredag, gikk Trump til angrep.

UNNTAKSTILSTAND: USAs president Donald Trump erklærer en nasjonal unntakstilstand for å håndtere det han beskriver som en «invasjon» av grenseområdene til Mexico. Et oppfølgingsspørsmål fra CNNs reporter fikk han til å rase. Video: CNN Vis mer

«Sitt ned, sitt ned», ropte Trump til Playboy-journalisten.

«Du er CNN. Du er 'fake news'», sa Trump til CNN-journalisten.

Flere søksmål

Etter talen tok det ikke lang tid før de første søksmålene ble anlagt. Washington Post omtaler særlig ett søksmål, anlagt av en interesseorganisasjon ved navn Public Citizen.

De saksøker Trump-administrasjonen på vegne av tre landeiere i Texas og en miljøverngruppe.

- Kommer Trump unna med dette, er det ikke godt å så hva den neste oppdiktede «krisen» kommer til å være, heter det i en uttalelse fra gruppa, ifølge avisa.

Også fra den demokratiske bastionen California rasler myndighetspersoner med sablene. Delstatsjustisminister Xavier Becerra, en demokrat, varsler at han vil anlegge et søksmål mot Det hvite hus, sammen med flere andre delstater.

Det samme vil borgerrettighetsgruppa ACLU, som vil argumentere for at Trump bør ha anledning til å bruke skattepenger som han vil i en «krise», med mindre pengene går til militæret.

Under talen fredag la Trump ei heller skjul på at han og resten av administrasjonen regnet med å bli saksøkt, og at det kan ta tid før avgjørelsene blir rettskraftige.

- Vi erklærer en nasjonal unntakstilstand. Så kommer vi til å bli saksøkt. Så får vi kanskje en dårlig avgjørelse. Deretter får vi kanskje enda en dårlig avgjørelse. Så kommer vi til høyesterett, og der får vi kanskje en rettferdig behandling og kanskje en god avgjørelse, sa Trump.

Unntakstilstand

Det var i 1976 at den amerikanske Kongressen vedtok lovverket som Trump fredag benyttet seg av for å erklære unntakstilstand, eller en nasjonal krise.

Hva som utgjør en krise, er som nevnt ikke spesifisert, men den utstrakte myndigheten Trump har gitt seg selv, varer i utgangspunktet bare i ett år av gangen, men kan fornyes, skriver Washington Post.

Siden lovverket kom, har det blitt brukt 51 ganger. 32 av dem er fremdeles pågående. De fleste krisene som er erklært, har blitt brukt som en måte å ilegge økonomiske sanksjoner mot fremmede makter, som for eksempel Iran.

UNNTAKSTILSTAND: USAs president Donald Trump erklærer en nasjonal unntakstilstand for å håndtere det han beskriver som en «invasjon» av grenseområdene til Mexico. Et spørsmål fra CNNs reporter om tallene han presenterte fikk presidenten til å rase. Video: CNN Vis mer

I nyere tid har det blitt erklært unntakstilstand 42 ganger. Bill Clinton brukte lovverket 17 ganger, George W. Bush gjorde det samme 12 ganger og forhenværende president Barack Obama erklærte slike kriser 13 ganger.

Unntakstilstanden etter terrorangrepet 11. september 2001 er fremdeles gjeldende, og har altså blitt fornyet hvert år siden.

To alternativer

Det er to måter å felle Trumps erklæring på: I Kongressen eller i domstolene.

Et slikt vedtak ventes å gå gjennom i Representantenes hus, et av to kamre i Kongressen, fordi der er det demokratisk flertall.

I Senatet derimot har Republikanerne flertall, men i akkurat dette spørsmålet har ikke Trump ensidig støtte hos sine egne, skriver Washington Post.

Flere republikanere, deriblant senatorene Thom Tillis og Mac Thornberry, har gått ut og kritisert Trumps avgjørelse.

Tillis mener det er dobbeltmoralsk, fordi republikanerne kritiserte Barack Obama for å gå utenom Kongressen i mange saker.

Thornberry mener Trumps avgjørelse går utover det amerikanske forsvaret, fordi det er her de fleste pengene han vil ta kommer fra.

Men skulle det bli flertall også i Senatet, kan Trump legge ned veto. Og det er sannsynligvis ikke nok stemmer i Kongressen til å oppheve et eventuelt Trump-veto, skriver avisa.

Da er domstolene eneste utvei for Trumps politiske motstandere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer