Seks pågrepet for bankbedrageri i Østfold

Skal ha bedratt over 100 millioner kroner. Politirazzia i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Politiet i Østfold har pågrepet seks personer, siktet for bedragerier for over 100 millioner kroner mot banker.

Ifølge NRK Østfold har de pågrepne adresser i Fredrikstad, Sarpsborg, Moss og i Sverige. De skriver at det skal være snakk om fem banker som er omfattet av den organiserte svindelen.

- Det er snakk om lån på over 100 millioner kroner. Men vi er usikre på hvor mye bankene kan få tilbake ved eventuelle salg av boligene, sier politiadvokat Nils Vegard i Østfold politidistrikt til NRK.

Utelukker ikke flere pågripelser
- Seks personer er pågrepet i dag, i Fredrikstad og Moss-distriktet. Politiet utelukker ikke flere pågripelser, sier operasjonsleder Trond Puck i Østfold politidistrikt til Dagbladet.

- De seks blir etterforsket i 65 saker om svindel og falsk dokumentasjon. Fem banker mener de er svindlet for i alt mer enn 100 millioner kroner, sier Puck.

Ifølge NRK skal de ha operert gjennom en rekke firmaer involvert i bygge- og boligmarkedet og restaurantbransjen. De er mistenkte for å ha skaffet seg betydelige lån gjennom oppblåste boligpriser og falske lønnsdokumenter.

Boliger skal ha skiftet eiere veldig raskt og i prosessen har prisene økt kraftig. Da personen som kjøpte boligen sist ikke klarte å betjene gjelden tar banken over og gjennomfører tvangssalg.

Da er markedsverdien på boligen mye lavere enn den ble solgt for siste gang.Til slutt sitter banken igjen med det store tapet, mens den siste selgeren har fått en uvanlig god fortjeneste.

Ifølge Fredriksstad Blad er de pågrepne nordmenn, tyrkere og kurdere.

- Største noensinne
- Vi frykter at nettverket har fått låne, eller forsøkt å låne rundt 150 millioner kroner. Det har ikke tidligere vært avdekket så omfattende bedragerier som involverer både bank og forsikring på denne måten, sier senior kommunikasjonsrådgiver Stine Neverdal i Finansnæringens hovedorganisasjon i en pressemelding.

De skriver at avdekkinga har skjedd i løpet av det siste året. De mener at et organisert nettverk står bak. I tillegg til oppblåste eiendomsverdier er det også eksempler på forsikringssvindel og boligbranner.

Ifølge NRK har det vært branner i to av eiendommene, som politiet mistenker har vært påsatt.

- Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) har koordinert arbeidet med saken som finansnæringen selv har nøstet opp. Informasjon er overlevert politiet som nå aksjonerer, sier Neverdal.

De skriver at et titalls filialer i større og mindre banker er berørt i saken. Lånesakene har sitt utspring i Østfold.

- I enkelte av disse sakene klarte nettverket å skru opp boligens verdi på papiret til det dobbelte i løpet av noen få uker. Det ble brukt forskjellige forfalskede og uriktige dokumenter. Flere av de sentrale aktørene i disse sakene er av utenlandsk opprinnelse, sier Neverdal.

- Små konsekvenser for oss
En av de berørte bankene er Rygge og Våler Sparebank, bekrefter informasjonssjef Ivar Christoffersen i banken.

- Vi anser de økonomiske konsekvensene som svært begrensa. Per i dag er ikke banken påført noe tap, sier Christoffersen.

Han ønsker ikke å gå nærmere inn på hvorfor de anser konsekvensense som små, men sier at de oppdaget dokumentasjon som viste seg å være falsk.

Hvor mange saker de har anmeldt eller over hvor lang tid dette har pågått ønsker han ikke å kommentere.

- Vi har vært klar over at flere banker har vært berørt, sier Christoffersen.

DnB Nor er en av bankene som har levert anmeldelser for svindel og svindelforsøk, bekrefter informasjonsrådgiver Marit Giske overfor Dagbladet.

- Av hensyn til etterforskningen vil vi ikke si mer nå om våre anmeldelser, men henviser til politiet, sier Giske.

Dagbladet.no kommer med mer.