Seks pågrepet under demonstrasjon på Fornebu

Seks personer ble pågrepet på Fornebu ved 12.45-tida i ettermiddag mens de protesterte mot hjemsendelsen av 17 år gamle Ali Mozaffar til Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et hundretalls demonstranter - de fleste ungdommer - hadde samlet seg i avgangshallen på Fornebu i timene før den 17 år gamle iranske Ali Mozaffar ble sendt ut av Norge i formiddag.

Demonstrantene sto foran rulletrappa som fører opp til avgangshallen og ropte slagord som «Vi vil høre Aure si, la Ali bli» og «Ali hjem til Nesodden». Blant demonstrantene var ungdomsbevegelsen Press i Redd Barna, SOS-Rasisme og ungdom fra Sosialistisk ungdom og Rød ungdom.

Verge

Ali Mozaffars verge Angelica Gutsch-Van Deer Bijl, som har kjempet for Ali i snart tre år, sa at han vil bli arrestert så snart han setter sine bein på iransk jord.

- Ali har vært etterlyst i flere iranske aviser fordi han har konvertert til kristendommen og flyktet til Norge. Hans far er fengslet og moren er reist utenlands. Tortur og død venter ham i Iran, sa Angelica Gutsch-Van Deer Bijl til NTB.

Hun mener også at Ali vil bli satt alene på flyet til Iran og at de norske politimennene som var med fra Oslo, ikke vil eskortere ham lenger enn til Frankfurt.

Broren fortvilet

Ali Mozaffars eldste bror, 27 år gamle Nesim, hadde også møtt fram på flyplassen. Han har politisk asyl i Tyskland der han har bodd de siste åtte årene. Denne uka var broren på besøk hos Ali i kirkeasylet.

- Jeg var dessverre ikke til stede da han ble pågrepet, men han er fortvilet og trenger min hjelp. Det verste er at jeg ikke kan gjøre noe for ham i Iran, der har jeg ingen muligheter, sier Nezim.

Han vet ikke hvor foreldrene befinner seg eller om de overhodet er i Iran. De to brødrene har vært som foreldre for Ali, sier han.

17-åringen har også en bror som bor i Norge, men han var ikke til stede på flyplassen i dag.

Engasjert Solheim

Blant dem som holdt appeller til demonstrantene på Fornebu, var også stortingsrepresentant Erik Solheim fra Sosialistisk Venstreparti. Solheim mente Ali vil være i betydelig fare i Iran, kanskje ikke fordi myndighetene vil trakassere ham, men han kan bli forfulgt av enkeltpersoner eller organisasjoner.

- Bør vente

Kristoffer Gjøtterud fra Den norske Helsingforskomiteen ba politiet om å vente til 25. mai med å sende ut Ali Mozaffar. Da skal saken hans opp i lagmannsretten. Han oppfordret også politiet til å overprøve statsmyndighetene og ikke sende Ali ut av landet. Ali Mozaffars norske advokat Cato Schiøtz sa til journalister på Fornebu at han fant det ganske provoserende at han ikke hadde fått snakke med sin klient før utsendelsen. - Nå må vi følge med i hva som skjer i Iran, sa han. Redd Barna reagerer kraftig på det de kaller myndighetenes brutale atferd overfor 17-år gamle Ali Mozaffar. Ifølge opplysninger som Redd Barna har mottatt, har gutten påført seg selv betydelige hodeskader og er i sterk psykisk ubalanse. Foreldrene er fortsatt ikke funnet i Iran og det vil derfor være brudd på barnekonvensjonens artikler 1, 2, 3, 4 og 22 ved å sende ham tilbake, skriver Redd Barna i en pressemelding.

NTB

PROTEST: Rundt 100 mennesker var møtt fram for å protestere mot utvisningen av Ali Mozaffar. Blant dem var SVs Erik Solheim.