Seks pasienter skulle juksetestes

Nær utsatt for forsøk. Stoppet i tolvte time.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du vært pasient hos Sudbø eller har tips om saken? Send oss en epost .

(Dagbladet.no): Det er ikke noe som tyder på at pasienter er berørt av forskerskandalen på Rikshospitalet/Radiumhospitalet, slår helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad fast etter et møte i formiddag med sjefene til kreftforsker Jon Sudbø og andre helsetopper.

Samtidig konstaterer direktør Åge Danielsen ved de sammenslåtte sykehusene at testpasienter var snublende nær å bli utsatt for forsøk med de falske forskeresultatene.

- Seks pasienter hadde gått gjennom alle prosedyrer for å være med på teste ut forskningsresultatene. Det forsøket er stoppet nå, sier Danielsen etter møtet med helseministeren.

Helsetopper på teppet

Danielsen var kalt inn til Sylvia Brustad sammen med sin strategidirektør Stein Vaaler, administrerende direktør Bjørn Erikstein i Helse Sør, Bjørn Erikstein, direktør i Statens Helsetilsyn, Lars E. Hanssen og fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schau.

Ingen av helsetoppene visste etter dagens møte om forskerjukset også har pågått før rapporten som ble avslørt før helgen. Sudbø kom til at vanlige smertestillende medisiner som ibuprofen og paracetamol kan beskytte mot kreft i munnhulen. Nå skal en uavhengig granskningskommisjon dykke ned i forskningshistorien til Jon Sudbø.

Professor i epidemilogi ved Karolinska Institutet i Stockholm, Anders Ekbom, skal lede granskningnen. De andre medlemmene og utvalgets mandat blir klar onsdag.

STATSRÅDEN og hennes menn skal skal til bunns i forskerskandalen: fra venstre strategidirektør Styein Vaaler, Rikshospitalet/Radiumhospitalet, direktør Åge Danielsen, Rikshospitalet/Radiumhospitalet, adm. direktør Bjørn Erikstein, Helse Sør, fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schau og direktør i Statens Helsetilsyn, Lars E. Hanssen. Foto: Scanpix
STATSRÅDEN og hennes menn skal skal til bunns i forskerskandalen: fra venstre strategidirektør Styein Vaaler, Rikshospitalet/Radiumhospitalet, direktør Åge Danielsen, Rikshospitalet/Radiumhospitalet, adm. direktør Bjørn Erikstein, Helse Sør, fylkeslege i Oslo og Akershus, Petter Schau og direktør i Statens Helsetilsyn, Lars E. Hanssen. Foto: Scanpix Vis mer

Fylkeslegen har laget hastesak av forskersaken som har fått omtale i store medier over hele verden etter at nyhetsbyråene Associated Press og Reuters har rapportert om den oppdiktede kreftforskningen. I løpet av uka skal fylkeslegen ha gjort sin del av jobben i tilsynssaken mot forskeren Jon Sudbø. Det vil si at han skal gi et råd til Helsetilsynet om Sudbø skal få lov til å fortsette som virksomhet som lege og tannlege.

- Det er tre hensyn som teller i en slik vurdering: sikkerheten for pasientene, publikums tillit til helsepersonell og rettssikkerheten for forskeren, legen og tannlegen selv, sier fylkeslege Petter Schau.

-Tar vare på Sudbøs nettverk

Direktør Åge Danielsen bekrefter at ledelsen ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet  har vært i kontakt med Jon Sudbø selv flere ganger siden forskerjukset ble kjent fredag.  Han vil ikke si noe om hvordan denne kontakten har vært eller hvilke vurderinger forskeren har gitt til sine overordnede etter at saken dukket opp.

-Vi har lagt vekt på å ivareta Sudbøs nettverk på sykehusene, sier Danielsen.

Etter møtet med helseministeren er det klart at det avslørte forskerjukset til Sudbø ikke er finansiert av oppdragsmidler, for eksempel fra legemiddelindustrien. 

-Rapporten er utelukkende finansiert av offentlige forskningsmidler, norske og amerikanske, slår strategidirektør Stein Vaaler fast. Og det aller meste av den omtalte 70 millioners-bevilgningen til Jon Sudbøs kreftforskning er ubrukt. Disse pengene skulle finansiere oppfølgingen av den konstruerte rapporten, som ble offentliggjort i prestisjetidsskriftet The Lancet 15. oktober i fjor. Det var til denne oppfølgingen de seks første av om lag 300 kreftpasienter var klarert til praktiske forsøk.

- Bare et mindre beløp av disse pengene er brukt, og utbetalingene er stoppet, sier strategidirektør Vaaler.

Levde i tre måneder

Direktør Åge Danielsen konstaterer at sykehusets egne kontrollrutiner har fungert på "et vis", men han er svært lite fornøyd med at det tok nesten tre måneder fra forskningen ble publisert til jukset ble formelt avslørt.

Helseminister Sylvia Brustad setter i verk to hastetiltak - i tillegg til at fylkeslegen og Helsetilsynet behandler legegodkjenningen til den sykmeldte forskeren.

I  løpet av denne uka skal Helse Sør, som Rikshospitalet/Radiumhospitalet sorterer under, komme med en detaljert rapport til departementet om forskningsrutinene ved de to sykehusene.

Og alle helseforetakene skal komme med tilsvarende redegjørelser innen slutten av måneden.

Nye regler til høsten

Den forrige regjeringen satte i verk et omfattende arbeid om kontroll med forskningen allerede i 2003. Professor Magne Nylenna var leder for et offentlig utvalg som kom med sin innstilling året etter.

Sylvia Brustad lover å sette fart på dette arbeidet. Til høsten skal regjeringen legge fram et lovforslag for Stortinget.

Direktør Lars E. Hanssen i Helsetilsynet var medlem av Nylenna-utvalget.

-Det kom fram vektige argumenter mot å skjerpe kontrollen med forskningen. For mye kontroll kan binde opp forskernes frihet og hindre gode og kreative prosjekter, sier Hanssen.

Har du vært pasient hos Sudbø eller har tips om saken? Send oss en epost .

JUKSET: Forsker ved Radiumhospitalet, Jon Sudbø.