Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
SMITTE: Kommuneoverlege i Moss, Kristian Krogshus, sier at et smittetilfelle i en annen kommune kobles til smitteklyngen i Moss. Video: NTB Scanpix Vis mer

Coronautbrudd i Moss

Seks personer er «pasient null»

Seks personer er «pasient null» i bryllupsfeiringen som kobles til smittespredning. Gjestene kom fra sju kommuner - se Dagbladets oversikt her.

Moss står overfor et lokalt utbrudd av coronavirus, og en av tre smitteklynger knyttes til en bryllupsfeiring over flere dager og i flere kommuner.

18 smittetilfeller i Moss og ett i Lillestrøm kobles til bryllupsfeiringen, som hadde deltakere fra sju kommuner.

Den siste tida har kommunene jobbet iherdig med smittesporing, men Moss kommune - som koordinerer arbeidet - står fortsatt med ufullstendige gjestelister.

- Listene vi har fått har ikke vært komplette. De har for det meste inneholdt ett navn fra hver familie som har deltatt, så vi har måttet ringe hver person for å høre: Hvem fra din familie var det som deltok?

Det sier kommuneoverlege Kristian Krogshus til Dagbladet.

LETTET: Det siste døgnet er ingen nye smittetilfeller bekreftet i Moss. - Heldigvis ser utbruddet ut til å begrense seg nå, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus. Foto: NTB scanpix
LETTET: Det siste døgnet er ingen nye smittetilfeller bekreftet i Moss. - Heldigvis ser utbruddet ut til å begrense seg nå, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus. Foto: NTB scanpix Vis mer

«Pasient null»

Fire selskaper kobles til bryllupsfeiringen: 15. juli i Fredrikstad, 19. juli i Sarpsborg, og 24. og 26. juli i Oslo.

Per nå er det bare påvist smitte i Sarpsborg-selskapet, et arrangement for kvinner. Her deltok fem personer fra Moss, som seinere har fått påvist coronavirus.

Det er seks personer som regnes som «pasient null» i Sarpsborg-selskapet. Fem personer fra Moss og en person fra Lillestrøm, opplyser Krogshus.

Det er en dobling fra tirsdag, da VG skrev at tre mossinger regnes som «pasient null».

- Det vi vet, er at totalt seks personer som var i selskapet, har fått påvist covid-19. Lenger tilbake har vi ikke greid å spore viruset, men håper på at vi finner ut mer i løpet av helgen, sier kommuneoverlegen til Dagbladet.

Så mange deltok i feiringen

Selskapene knyttet til bryllupsfeiringen har hatt gjester fra Moss, Fredrikstad, Sarpsborg, Oslo, Råde, Lillestrøm og Vestby.

Dagbladet har kontaktet alle kommunene for å få oversikt over hvor mange fra hver kommune som deltok i feiringen, og hvor mange som er testet for coronavirus.

  • Lillestrøm: En person var gjest i bryllupsfeiringen, opplyser kommuneoverlege Hedi Anne Birkeland. Vedkommende har blitt testet - med positivt resultat.
  • Oslo: Så langt kjenner smittevernoverlege Frode Hagen til åtte gjester fra Oslo. Fem personer er testet. Ett prøveresultat er negativt, kommunen avventer svar på de resterende fire.
  • Sarpsborg: 17 personer fra Sarpsborg var til stede på festen 19. juli. Alle har testet negativt. Kommunen har også testet noen få deltakere fra de andre selskapene, også disse med negativt resultat, opplyser kommuneoverlege Karianne J. Bergman.
  • Fredrikstad: 42 personer fra Fredrikstad var gjester i ett eller flere av arrangementene knyttet til bryllupsfeiringen, sier smittevernoverlege Sofie Lund Danielsen. 25 av disse var til stede i Sarpsborg-selskapet 19. juli, og har blitt testet. Om lag halvparten av resultatene er klare, alle er negative.
  • Råde: Kommuneoverlege Sarah Frandsen Gran forteller at fire personer fra Råde deltok i feiringen. - Alle er testet i går, vi venter på prøvesvaret.
  • Vestby: En person har deltatt i Sarpsborg-selskapet. - Vedkommende er i karantene, og fikk beskjed om å teste seg i går. Resultatet foreligger ikke ennå, sier Gro Abrahamsen, faglig leder på helsestasjonen og skolehelsetjenesten i Vestby.
  • Moss: Fem personer som deltok i selskapet 19. juli er bekreftet smittet med coronavirus. Kommuneoverlege Kristian Krogshus har ikke full oversikt over det totale antallet mossinger som har deltatt i bryllupsarrangementene. Krogshus har ikke nøyaktig tall på hvor mange som har blitt testet i forbindelse med denne smitteklyngen, da kommunen tester stadig flere, også nærkontakter. - Til sammen blir det et stort tall, fordi de også har screenet alle ansatte og beboere ved en omsorgsbolig.
SKAM: Helseminister Bent Høie sier de som frykter at de er smittet av coronaviruset «ikke må skamme seg – men teste seg». Video: NTB Scanpix Vis mer

Får FHI-hjelp

I Norge er det tillatt med arrangementer - som bryllup - på offentlig sted for inntil 200 personer.

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver på sine nettsider at arrangøren er ansvarlig for å ha oversikt over hvem som er til stede, for å kunne bistå kommunen ved en eventuell seinere smitteoppsporing.

Under pressebrifingen torsdag understreket Krogshus at det ikke er snakk om at smitten oppsto i Sarpsborg-selskapet 19. juli, men at selskapet er et viktig utgangspunkt for kommunens smitteoppsporing.

Nå jobber Moss kommune på spreng for å få fullstendige gjestelister på plass. Kristian Krogshus forteller at de begynner å få god oversikt, men at det hender at det dukker opp nye navn.

- I løpet av helgen får vi hjelp fra FHI til å lage det vi håper er en fullstendig oversikt.

Kritiserer ikke arrangør

- Hvorfor har det tatt så lang tid å få fullstendige gjestelister på plass?

- Det beror på to ting: De listene vi skulle få tok det lang tid før vi fikk. Den første lista fikk vi ikke før mandag kveld, som var en liste for selskapet 19. juli, svarer Krogshus.

- Det andre er at det står ett navn fra hver familie på listene våre når vi får dem. Da tar det lengre tid for oss å drive smitteoppsporing.

Kommuneoverlegen understreker at Moss kommune ikke har til hensyn å plassere skyld eller kritikk overfor arrangør av bryllupsfeiringen.

- Jeg tror det dreier seg om en misforståelse om hva det vil si å ha en skriftlig oversikt over deltakere. Jeg tror ikke det er vond vilje fra arrangør sin side. Vi tenker at arrangør har gjort så godt han kunne og så godt han har forstått ut fra denne vanskelige situasjonen.

Nasjonal vekker

Krogshus tror likevel at gjesteliste-forviklingene kan være en nasjonal vekker.

- Jeg forstår at det er vanskelig for befolkningen å vite hva slags informasjon man trenger og hvor fort man må gi denne informasjonen, sier kommuneoverlegen.

- Nå når dette har havnet i medias søkelys, tror jeg mange i Norge har fått øynene opp for hvor viktig det er med god oversikt over alle deltakere, og å gi all informasjon slik at vi klarer å stanse smitteutbruddet.

Krogshus forteller at de har god dialog med familiene som arrangerte bryllupsfeiringen, og håper de føler seg ivaretatt.

- Vi har stor forståelse for at de opplever dette som vanskelig. De er nok veldig lei seg over at smittespredning kan settes i sammenheng med bryllupsfeiringen. At det blir så mye oppmerksomhet rundt det, skjønner jeg er veldig belastende. Men det er ingen som vil kritisere dem for dette. Dette kunne skjedd under ethvert arrangement eller selskap.

Line Vold, avdelingsdirektør i FHI, understreker overfor Dagbladet at det er viktig å huske på gjestelister ved alle arrangementer.

- Dersom man ikke har komplette gjestelister så er konsekvensen at smittesporingen blir vanskeligere. Det gjør også at arbeidet tar lengre tid, slik at varsling av folk som kan ha blitt smittet kan forsinkes.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!