DØDSULYKKER: Så langt i vinter er det registrert flere dødsulykker i norske alpinanlegg enn i fjor. Mandag døde en mann i 20-årene da han kjørte på snowboard i Hemsedal alpinanlegg. Arkivfoto.
DØDSULYKKER: Så langt i vinter er det registrert flere dødsulykker i norske alpinanlegg enn i fjor. Mandag døde en mann i 20-årene da han kjørte på snowboard i Hemsedal alpinanlegg. Arkivfoto.Vis mer

Seks personer har mistet livet i tilknytning til alpinanlegg i vinter. I går registrerte Røde Kors 66 skader i fjellet

- Det vil alltid være fare forbundet med å kjøre på ski. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært flere alvorlige ulykker i påskefjellet denne uka.

Natt til i går døde en tolv år gammel jente som dagen før hadde kjørt inn i et tre i tilknytning til en alpinbakke på Sjusjøen skisenter.

Mandag døde en mann i 20-årene da han kjørte på snowboard i Hemsedal alpinanlegg.

I går ble en 44 år gammel kvinne alvorlig skadd i en ulykke i alpinbakken på Gaustablikk i Telemark. Kvinnen ble fløyet til Ullevål i Oslo med luftambulanse etter ulykken, skriver Telemarksavisa.

- Blir preget

Så langt i vinter har seks personer mistet livet i tilknytning til alpinanlegg, ifølge NRK.

PREGET: Generalsekretær Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes landsforening. Foto: Privat
PREGET: Generalsekretær Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes landsforening. Foto: Privat Vis mer

Etter det generalsekretær Camilla Sylling Clausen i Alpinanleggenes landsforening kjenner til var det tilsvarende tallet for fjorårets sesong to.

- Det er varierende antall ulykker fra år til år, og alle ulykkene er forskjellige og har forskjellig årsak, sier Clausen til Dagbladet.

- Det er klart vi blir preget av at det skjer alvorlige ulykker. Vi ønsker at det å være i alpinanlegg skal være forbundet med glede, og det er trist og går inn på alle som driver anlegg når denne typen ulykker inntreffer, fortsetter hun.

Hun ønsker ikke å gå inn på årsakene til de forskjellige ulykkene, og viser til at det er politiet som har ansvaret for etterforskningen av disse.

- Sikrer, merker og skilter

At det er meldt om lite snø i enkelte alpinanlegg mener hun ikke har noe med ulykkene å gjøre.

- Forholdene har ikke noe med ulykkene å gjøre, sier hun.

Hun henviser til at alpinanleggene har ansvar for selve bakken og to meter på hver side av den.

- Alpinanleggene sikrer, merker og skilter nedfartene, og preparerer løypene. Om man for eksempel velger å kjøre off pist vil det være på eget ansvar, sier hun.

- Betyr det at dere fraråder folk å kjøre utenfor løypene?

- Nei, vi har ingenting med det folk gjør utenfor merkede løyper å gjøre, og dette må vurderes av den enkelte etter forholdene på stedet.

- Ta hensyn

Clausen er hun opptatt av at folk skal være bevist at det er risiko knyttet til det å kjøre i alpinbakkene.

- Det vil alltid være fare forbundet med å kjøre på ski, og vi råder våre gjester til å sette seg inn i alpintvettreglene, avpasse fart etter forholdene og ta hensyn til andre i bakken. Når mennesker er i fart, så innebærer det en risiko. Vi anbefaler dessuten bruk av hjelm og annet sikkerhetsutstyr og også kanskje ta en skitime med en instruktør om du er uerfaren, sier Clausen

AFTERSKI: - Rus og skikjøring hører ikke sammen, sier generalsekretær i Alpinanleggenes landsforening, Camilla Clausen.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
AFTERSKI: - Rus og skikjøring hører ikke sammen, sier generalsekretær i Alpinanleggenes landsforening, Camilla Clausen.  Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Og når det gjelder afterski, mener hun den bør skje - nettopp afterski.

- Rus og skikjøring hører ikke sammen, understreker hun.

66 skader i går

Bare i går registrerte Røde Kors 66 skader, 12 henteoppdrag og én skredutrykning i påskefjellet, ifølge NTB.

Organisasjonen har 1200 frivillige i beredskap på til sammen 150 vaktstasjoner i påsken.

Røde Kors har så langt i påsken hatt omtrent halvparten så mange skader og oppdrag som på samme tidspunkt i fjor, opplyser vaktleder Ole Gladsø ved Røde Kors' informasjonssentral på Gol til NTB.

Til tross for den forsterkede bemanningen i påsken, er Røde Kors bare til stede i et lite antall alpinanlegg i Norge. De fleste er imidlertid bemannet av egne skipatruljer.

- Vi i Røde Kors anbefaler på generelt grunnlag alle å bruke hjelm, ta hensyn og velge løyper etter egne ferdigheter, sier Gladsø.

Også han påpeker at folk i alpinanleggene bør kjenne til og følge alpinvettreglene til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

(Dagbladet/NTB)

Seks personer har mistet livet i tilknytning til alpinanlegg i vinter. I går registrerte Røde Kors 66 skader i fjellet