Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seks Røde Kors-ansatte er drept og to er savnet i Afghanistan

- Det verste angrepet mot Røde Kors på 20 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seks afghanske Røde Kors-arbeidere er drept og to andre hjelpearbeidere av ukjent nasjonalitet er bortført i et angrep nord i Afghanistan.

De seks drepte hjelpearbeiderne er alle afghanske statsborgere og jobbet for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC). Nasjonaliteten til de to som er bortført, er ikke kjent.

Angrepet fant sted 35 kilometer vest for Shibirghan, hovedstaden i Jowzjan-provinsen, opplyser ICRCs talsmann i Kabul, Ahmad Ramin Ayaz.

Teamet av ansatte fra Den Internasjonale Røde Kors-Komiteen (ICRC) besto av tre sjåfører og fem feltansatte. De var på vei for å levere nødhjelp til et område i Jazwan-provinsen. Konvoien ble angrepet av ukjente, væpnede menn, skriver Røde Kort i ei pressemelding.

Verste på lenge

Ifølge politisjefen i Jowzjan-provinsen, Rahmatullah Turkmenistan, mistenkes opprørere som har sverget troskap til den ytterliggående islamistgruppa IS, for å stå bak. Taliban nekter kjennskap til angrepet.

Jowzjan ligger mellom Faryab og Balkh helt nord i Afghanistan, og provinsen grenser mot Turkmenistan.

- Dette er det verste angrepet mot Røde Kors på 20 år, sier generalsekretær Bernt Apeland i Røde Kors i Norge.

Delte ut dyrefôr

Utenriksminister Børge Brende (H), som selv har en fortid som generalsekretær i Røde Kors, er også rystet over angrepet.

- Min dype medfølelse, kondolerer han på Twitter.

De åtte hjelpearbeiderne var i ferd med å distribuere dyrefôr i Qushtepa-distriktet da de kom under angrep, sier guvernøren i Jawzjan, Mawlawi Lutfullah Azizi. Han anklager også IS-opprørere for å stå bak.

- Det er over 20 år siden vi har sett et så målrettet angrep mot oss, sier kommunikasjonsdirektør Øistein Mjærum i Røde Kors.

Seks Røde Kors-arbeidere ble i forrige måned drept i et flyangrep mot en flyktningleir i Nigeria, men dette var ifølge nigerianske myndigheter en feilbombing og ikke et målrettet angrep.

Nøye planlagt

Onsdagens angrep i Afghanistan bar preg av å være nøye planlagt, sier Mjærum. Han frykter at det kan få følger for hjelpeorganisasjonens videre arbeid i landet.

- Det er litt for tidlig å konkludere, men dette er svært alvorlig og vil få konsekvenser, sier han.

Lokale landsbyledere jobber nå med å få frigitt de to hjelpearbeiderne som ble bortført under angrepet, opplyser Azizi.

I forrige måned ble en spansk Røde Kors-ansatt bortført av opprørere i Kunduz-provinsen nord i Afghanistan. Mannen ble løslatt etter 19 dager i fangenskap.

(NTB/Dagbladet)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media