Seks savnet - norsk skip har forlist ved Koster

Problemer i storm allerede ved 03-tiden. Skulle til Moss med stein. Flytevester og redningsflåter funnet.

 SANK I KOSTERFJORDEN:  Det norske lasteskipet "Langeland" på vei til Moss med stein, begynte å få slagside ved 06-tiden. Skipet søkte inn i Kosterfjorden, men ved 08.30-tiden gikk et galt. Foto: Myklebusthaug Management AS.
SANK I KOSTERFJORDEN: Det norske lasteskipet "Langeland" på vei til Moss med stein, begynte å få slagside ved 06-tiden. Skipet søkte inn i Kosterfjorden, men ved 08.30-tiden gikk et galt. Foto: Myklebusthaug Management AS.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks personer var ved 10-tiden fortsatt savnet etter at et norsk lasteskip med steinlast forliste i Kosterfjorden i Sverige i morges. Den svenske redningstjenesten fikk melding via satellitt like etter klokka 06 om at skipet hadde problemer.

Siste registrerte posisjon er øst for Ramskär ved innløpet til Kosterfjorden, mellom Ramsö og Koster fyr, skriver aftonbladet.se.


Norske Redningselskapet har sjekket AIS-kartet for området og registert at siste elektroniske posisjonsregistrering ble gjort ved 03.15-tiden i natt. Siden har det ikke vært kontakt med posisjonsutstyret ombord. Det kan innebære at tyskregistrerte, norskbygde og norskdrevne MV "Langeland" kan ha komemt i alvorlige problemer flere timer tidligere enn den svenske redningstjenesten først antok.


Det blåser liten storm i området - mellom 20 og 23 sekundmeter


Den svenske kystvakten er ute med fem redniningsskøyter og helikopter i søket etter de savnede.

Hittil har de bare funnet vrakgods flytevester,tomme redningsflåter i sjøen, skipets nødsender og et kjøleskap.


Skulle til Moss

Skipet  MV "Langeland", som drives av Myklebusthaug Management ved Bergen, var på vei fra Karlshamn i Sverige til Moss med stein i lasten. Alarmen om forliset gikk ved 08.3-tiden.  Da hadde rederiet allerede varslet om slagside. 


 FUNNET VED 09-TIDEN:  Denne livbøyen fra det havarerte skipet- merket på norsk og russisk - ble funnet i sjøen ved det antatte havaristedet sør for Koster ved 09-tiden av den norske redningsskøyta "Horn Flyer", som har rykket ut fra basen på Skjærhalden. Foto: REDNINGSSELSKAPET.
FUNNET VED 09-TIDEN: Denne livbøyen fra det havarerte skipet- merket på norsk og russisk - ble funnet i sjøen ved det antatte havaristedet sør for Koster ved 09-tiden av den norske redningsskøyta "Horn Flyer", som har rykket ut fra basen på Skjærhalden. Foto: REDNINGSSELSKAPET. Vis mer

- De seks ombord er av ulike nasjonaliteter. Ingen er norske, får Göteborgs-Posten opplyst ved den svenske sjøredningstjenesten.

TV2 melder at de savnede er fra Russland og Ukraina.

Problemer i stormværet

Kapteinen meldte om problemer ved 06-tiden i morges på grunn av det kraftige uværet i rom sjø langs svenskekysten.

I natt var det opp til 20 sekundmeter vind i området. Norske rednignsfartøyer er også på vei.

Skipet søkte ifølge Gøteborg-Posten inn i Kosterfjorden for å få ly, men et par timer seinere gikk det galt.


MV "Langeland" er 70 meter langt og veier 2 490 tonn uten last. Skipet er bygd i Eide i 1971

 SISTE SPOR:  På dette elektroniske AIS-kartet er "Langelands" siste posisjon på dette kartutsnittet fra kl. 03.50 i natt registrert 36 minutter tidligere. Da forsvant posisjonskontakt med lasteskipet. Kart: REDNINGSSELSKAPET/AIS-kart.
SISTE SPOR: På dette elektroniske AIS-kartet er "Langelands" siste posisjon på dette kartutsnittet fra kl. 03.50 i natt registrert 36 minutter tidligere. Da forsvant posisjonskontakt med lasteskipet. Kart: REDNINGSSELSKAPET/AIS-kart. Vis mer