Seks sekunder som avgjorde Giskes skjebne

Ett år etter at han trakk seg som nestleder i Arbeiderpartiet, så Trond Giske ut til å være på vei tilbake i et toppverv. En videosnutt på seks sekunder snudde alt på hodet.

GISKE-VIDEO: Dette er den mye omtalte videosnutten som i løpet av kort tid har snudd livet til tidligere Ap-nestleder Trond Giske på hodet. Reporter: Madeleine Liereng. Video: André Børke / Dagbladet Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I løpet av under ett døgn har livet nok en gang blitt snudd på hodet for tidligere Ap-nestleder Trond Giske.

Et drøyt år har gått siden Giske gikk av som nestleder i Ap på nasjonalt nivå, etter at det hadde kommet flere varsler om seksuell trakassering. Fram til i går kveld tydet mye på at Giske nå var klar for en retur til et sentralt tillitsverv i partiet.

Onsdag ble Giske enstemmig innstilt som styremedlem og medlem i arbeidsutvalget i Trøndelag Ap.

Torsdag kveld kom VG med den oppsiktsvekkende nyheten om at Arbeiderpartiet hadde mottatt en ny bekymringsmelding om Trond Giskes oppførsel overfor en ung kvinne.

Fredag er det klart at Giske trekker seg fra vervene, samtidig som en enstemmig valgkomité vraker ham.

Bekymringsmeldingen torsdag kom som reaksjon på en seks sekunder lang videosnutt Dagbladet nå velger å publisere.

Trond Giske har ikke besvart Dagbladets henvendelser torsdag eller fredag, men sier følgende til 21-nyhetene på TV 2 fredag:

- Videoen har ikke noe i nyhetsmedier å gjøre i det hele tatt.

- Ble forbanna

Videoen viser at Giske henger over ryggen til en kvinne i 20-åra og holder hånda rundt hennes hofteparti, mens de danser i noen sekunder, før Giske tilsynelatende trekker seg unna. Begge smiler på videoen, som ifølge VG ble tatt opp ved 02-tida natt til søndag på Bar Vulkan i Oslo.

I VGs artikkel fra torsdag blir kvinnen på videoen sitert i én kort setning:

- Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra, fortalte kvinnen angivelig til VG.

Det var imidlertid ikke kvinnen selv som varslet om episoden. Det var nestleder i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, Knut Sandli, som sendte inn bekymringsmeldingen.

- Jeg ble forbanna da jeg så videoen. Jeg tenker at sånn gjør ikke voksne menn, og i alle fall ikke folk med tillitsverv. Så enkelt er det, sa Sandli til Dagbladet torsdag kveld.

Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng mottok bekymringsmeldingen onsdag denne uka. Samme dag ble Giske enstemmig innstilt som styremedlem og medlem i arbeidsutvalget i Trøndelag Ap.

«I går fikk jeg se en dypt foruroligende videosnutt. Den viste Trond Giske, åpenbart beruset, i ferd med å beføle en ung kvinne på et utested i Oslo», heter det blant annet i bekymringsmeldingen fra Sandli.

- Må skjerpe seg

Overfor Dagbladet understreket Sandli at det er historien med varsler mot Giske det siste året som gjorde at han reagerte så sterkt da han så videoen.

- Han må se til å skjerpe seg. Egentlig bør han ikke ha noen tillitsverv når han oppfører seg slik, sa Sandli.

- Dagbladet har sett videoen. I løpet av det korte klippet er det vanskelig å slå fast at Giske gjør noe mot kvinnens vilje. Hva er det ved videoen som opprører deg?

- Disse unge jentene må få lov til å gå på byen uten å bli tafset på av gamle griser. Det må være regelen, og det bør vi menn begynne å stå opp for, fortsatte han.

- Ikke noe mer enn en dans

Noen få timer seinere var imidlertid saken snudd på hodet igjen.

Den unge kvinnen som vises på videoen snakket ut til NRK, hvor hun ga tydelig uttrykk for at hun ikke kjente seg igjen i framstillingen av saken.

- Videoen ser verre ut enn det var. Det var ikke noe mer enn en dans. Det var vi som tok kontakt med han, ikke omvendt. Det var ikke noe annet enn hyggelig tone. Vi opplevde det som uproblematisk og greit, og han gikk vel fra utestedet før vi gjorde, sa hun til NRK.

Kvinnenes venninne, som filmet videosnutten, tegner også et tilsvarende bilde av situasjonen. Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra kvinnen på videoen.

Trond Giske besvarte ikke Dagbladets henvendelser torsdag kveld, men hadde følgende kommentar til NRK torsdag kveld:

- Dette stemmer med min oppfatning, og både familien min og jeg er veldig takknemlig for at kvinnene har valgt å si så tydelig ifra.

Giske gikk i etterkant ut og krevde en unnskyldning fra VG, som han mener har gitt en feilaktig framstilling av hendelsene.

Da Dagbladet kontaktet Sandli etter at kvinnen hadde uttalt seg til NRK, ønsket han ikke lenger å uttale seg om saken.

- Nei, jeg har ikke noen kommentar til det, sa han.

Vraket

Likevel så var saken på ingen som helst måte lagt død.

Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti holdt nemlig i dag et ekstraordinært telefonmøte, som endte på verst tenkelige vis for Giske.

En enstemmig valgkomité vraket den tidligere Ap-nestlederen fra begge vervene han ble innstilt til bare to dager tidligere.

- Det handler om dømmekraft. Med bakgrunn i det har vi valgt å ikke innstille Trond som styremedlem til fylkesstyret neste helg, sier valgkomitéleder Jorodd Asphjell til Dagens Næringsliv.

Før det hadde imidlertid Giske selv gått ut og gjort det klart at han hadde gitt opp kampen om et toppverv i Trøndelag Ap.

Støres tvil

Jonas Gahr Støre sår i dag også tvil om Giskes politiske framtid på toppnivå.

- Kan Giske få andre sentrale politiske verv i framtida?

- Ikke som jeg ser for meg. Tillit er noe man må bygge over tid. Det som har skjedd her har ikke styrket det, svarer Støre.

Partilederen gir uttrykk for stor frustrasjon for at en ny sak med Trond Giske krever tid og oppmerksomhet for partiet.

Giske har heller ikke i dag besvart Dagbladets henvendelser i saken. Fredag kveld stilte imidlertid Giske opp i Dagsrevyen på NRK, hvor han kommenterer Støres uttalelse slik:

- Jeg kommer til å fortsette med politikk. 2021, neste stortingsvalg, er langt unna. Men at Støre sier det, det er ikke veldig overraskende.

- Åpenbart maktkamp

I intervjuet med NRK gjør Giske det klart at han mener seg utsatt for en maktkamp.

- Det er åpenbart at det er en maktkamp, når det sendes en SMS med trussel om at hvis jeg ikke vrakes fra valgkomiteen så vil VG være interessert i en video. Så blir jeg enstemmig foreslått, så havner den samme videoen i VG og blir en kjempesak helt uten grunn. Det vitner om at det er en plan, og at det er en maktkamp.

GISKE: Trond Giske snakket ut på Dagsrevyen fredag kveld. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

Som Dagbladet avslørte tidligere i dag, var Terje Ferstad fra Fagforbundet også involvert i saken. Han sendte en SMS til valgkomiteens leder som Giske opplevde som en trussel.

Når NRK vil vite om ikke en person med Giskes forhistorie, hvor flere unge kvinner har varslet om uønsket atferd, ikke burde takket nei til å stille opp, svarer Giske følgende:

- Det er vel ingen jenter som har rapportert noen uønsket atferd i dette tilfellet. Det å bli tatt bilde av sammen med noen på byen, det ser jeg som helt uproblematisk. Men det er klart det er lett å se at dette ikke var lurt. Jeg skulle gjerne vært det foruten, men det skjedde altså ikke noen verdens ting som var ugreit for noen.

Han legger til at han «sikkert skulle sagt nei» og at «det ikke var lurt», men legger til at han mener en «helt uproblematisk fem sekunder lang video» har blitt brukt til å framstille saken helt feil.

Giske mener «en helt uproblematisk fem sekunder lang video» har blitt brukt til å framstille saken helt feil.

- En godt voksen kjent politiker, med din historie, som lar seg avbilde med unge jenter seint på natta på et utested på denne måten. Kan du forstå at det er uheldig?

- Jeg forstår i hvert fall at det har blitt brukt for alt det er verdt. Det var helt sikkert ikke lurt å si ja til bildene, eller til å kanskje være der i det hele tatt. Det forstår jeg. Men det kan ikke være sånn at hvis noen ber om å bli tatt bilde av med deg, og du sier ja - og det ikke skjer noe som er ugreit, så skal det være en stor nasjonal sak. Det er ikke en nyhetssak i det hele tatt, sier Giske til rikskringkasteren, og legger til at han ikke ser noen sammenheng med videoen og tidligere varslingssaker mot seg.

Henlegger Giske-saken

Arbeiderpartiet bekrefter overfor Dagbladet fredag etter middag at de henlegger bekymringsmeldingen mot Trond Giske, som partiet mottok onsdag.

- Videoens innhold er belyst og de som er avbildet har selv uttalt seg om bakgrunn og innhold. Sandlis henvendelse til partikontoret vil ikke få noe mer formell behandling. Jeg viser ellers til den konklusjonen valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti har trukket i dag, sier partisekretær Kjersti Stenseng til Dagbladet.

Stenseng sier hun fikk bekymringsmeldingen fra Knut Sandli i Fagforbundet onsdag kveld.

Stenseng sier hun kontaktet Sandli torsdag for å diskutere bekymringsmeldinga.

- Knut Sandli har selv gjengitt innholdet i denne e-posten til media. Jeg tok kontakt med Sandli torsdag morgen og stilte han noen spørsmål, samt refererte til våre retningslinjer for håndtering av saker og ulike henvendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer