Seks sivile drept i angrep mot Irak

Seks irakiske sivile ble drept og 15 såret da amerikanske og britiske fly bombet mål i Sør-Irak mandag, ifølge en talsmann for den irakiske hæren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BAGDAD: I en uttalelse fra den amerikanske sentralkommandoen heter det at amerikanske og britiske fly bombet fem luftforsvarsanlegg i flyforbudssonen i Sør-Irak, blant annet utenfor byen Basra.

Angrepene skjedde etter at amerikanske og britiske fly var blitt beskutt, ifølge uttalelsen. Flyene returnerte til basen i Kuwait etter angrepet.

Mandagens angrep var de siste i en stadig mer intens serie angrep mot mål i flyforbudssonene i det nordlige og sørlige Irak, som ble opprettet etter Golfkrigen i 1991 for å beskytte kurdere og sjiamuslimer.

Likevel avviser amerikanske militærmyndigheter at opptrappingen er en forberedelse til en krig mot Irak.

I London innrømmet forsvarsminister Geoff Hoon at patruljeringen av flyforbudssonene er trappet opp, men han ville ikke si om de britiske og amerikanske flyene er ute etter å ødelegge mål som kunne utgjøre hindringer dersom det kommer til en krig.

Tidligere har imidlertid anonyme amerikanske kilder vedgått at det har vært en taktisk endring som innebærer en forberedelse til krig.

Ifølge kildene angriper flyene nå systemer for bakke-til-bakke-raketter og andre utskytingsramper for raketter som kan utgjøre en trussel mot nabostater eller bakkestyrker under en invasjon.

(NTB)

B-52: Et amerikansk B-52-bombefly lander på Fairford-basen i Storbritannia mandag. En større kontingent amerikanske krigsfly er ventet denne uka til Storbritannia for å delta i krigen som USA planlegger mot Irak.